Véget ért a nyár, már nap, mint nap láthatjuk, hogy hamarabb elkezd alkonyodni és bizony lassan a természet is átváltozik. Beérik a termés, sárgulnak a levelek és bizony nekünk is gondolnunk kell a kertünk ápolására is, van néhány olyan munka, ami most, ősszel válik aktuálissá.

Ősz
Ősszel nem csak a kertünk változik.

 

Milyen munkákra számíts ősszel a kertben?

Ha kora ősz, akkor betakarítás. Ilyenkor a konyhakertben folyamatosan érnek a zöldségek. Mindenféle paradicsomot most kell betakarítani. A szilva, piros és sárga koktél paradicsom, luculllus, hogy csak a legismertebbeket említsem. Persze a paprikákból sincs hiány, kápia, pritamin, kaliforniai és tv, hogy csak néhányról írjak. De a gyöngy hagyma és a káposzta meg persze egyik- másik tökféle például a cukkini is most érik. Szóval a legjobb, ha naponta szét nézel a kertben hiszen biztos, hogy mindig találsz valamilyen érett finomságot. Ha ezt megteszed, akkor egészen az első fagy időpontjáig fogyaszthatod a saját termésű zöldségeidet. Sőt, ha van kedved időd és erőd, akkor bizony be is főzhetsz a saját magad által termelt zöldségekből is, így télen is fogyaszthatod a terményeidet.

Gondolj a gyümölcsökre is hiszen most érik a barack, de találhatsz még málnát is, és ideje hogy leszedd az almát is a fáról. Ha megvagy ezekkel a kerti munkákkal, akkor következhet az egres és a málna bokrok metszése is.

Szeptember azonban nem csak a betakarítás, hanem vetés és az ültetés ideje is. Számos olyan növény van, amelynek magjait ilyenkor érdemes elszórni. Ott van például a zöldsaláta, a vadvirág, a sütőtök is.

Persze a kertben az ültetésre is gondolni kell. Ilyenkor kell elültetni a dáliát, bazsa rózsát és a fokhagymát.

De szeptember bizony az indián nyár időszaka is, amikor gyakran 30 fok közeli a hőmérséklet és nagyon kevés a csapadék, úgy hogy ebben a hónapban bizony számíts az öntözésre is. A szőlő tőkéknek, a cserjéknek és a fák töveinek mindig jót tesz a friss víz. Érdemes előre gondoskodni erről, például egy jó esővízgyűjtő tartállyal, mellyel a nyári csapadékot lehet későbbi felhasználásra eltárolni.

Kert és a kerti munkák kora ősszel.

Post navigation