A British Museum a világ egyik legnagyobb és egyben legrégebbi történelmi múzeuma, de látogatottsági sorrendben csak a 3. helyen van, kiszorítja őt a pekingi palotamúzeum és francia Louvre. A múzeumok szerelmeseinek remek hír, hogy ez a múzeum is csak úgy mint a többi London szerte ingyenes!

Ámulatba ejtő a világ minden tájáról összegyűjtött leletegyüttesek darabszáma, ami mára meghaladja a 8 millió kiállítási tárgyat és végigkalauzol minket az emberiség történetének kultúráján a kezdetektől egészen napjainkig. A múzeumot 1753-ban alapították nagyrészt Sir Hans Sloane udvari orvos gyűjteményére alapozva. A múzeum klasszicista stílusú épülete 1850 körül épült.

Azt sokan tudják, hogy a British Museumban található a világ legnagyobb egyiptomi gyűjteménye, amelynek egyik legnagyobb attrakcióját a múmiák jelentik. Érdemes megemlíteni a mumifikálódott macskát, amely díszes szarkofágja Abydosból származik ie. 30-ból.

Azt viszont már kevesebben ismerik, hogy itt őrzik a világ legnagyobb ékírásos gyűjteményét, itt található az egyik legnagyobb görög és római gyűjtemény és a legnagyobb, Irakon kívüli mezopotámiai gyűjtemény is.

A híres Rosette-i követ, melyet az Egyiptomi állam folyamatosan szeretné visszakövetelni is itt őrzik, csak úgy mint a világ legrégebbi üvegét. Ez a sötét színű gránit jelentette a hieroglifák megfejtésének kulcsát. Ie. 196-ban egy papi-adóügyi szöveg került a gránitra három nyelven: egyiptomi démotikus írással, görögül és egyiptomi hieroglifákkal. Ennek segítségével 1822-ben Jean-François Champollion képes volt megfejteni az addig ismeretlen hieroglifikus írást.

A múzeumban láthatóak különböző épületek díszes épületeinek darabjai és díszítő elemei többek között a híres Parthenon szobrok. Nevüket Elgin angol lordról kapták, aki 1801 és 1812 között vásárolta meg az akkor török uralom alatt álló Görögországból, majd eladta a múzeumnak.

A múzeum felbecsülhetetlen értékei közé tartozik a legkorábbi civilizáció a Sumer, Úr városából származó az aranylevelű, virágzó fára ágaskodó kecske vagy kos.

Megtekintheted az Augustus császár uralkodása alatt készült Portland vázát amely Rómában készült. Ennek a tárgynak az érdekessége, hogy a vázát nem formába öntve, hanem üvegfúvásos technikával készítette a mesterember. A sötétkék vázát olvadt fehér üveggel borították melyből görög isteneket formázó alakokat csiszoltak. Ez a tárgy is elég hosszú életutat járt be mire a múzeum tulajdonába került. 1594-ben találták meg, 1780-ban a skót James Byrnes vásárolta meg, aki először Sir William Hamiltonnak ajándékozta, aki azt továbbadta Portland hercegnőjének, majd onnan a British Múzeumba került.

Érdemes még megemlíteni a mexikói azték mozaik maszkokat, a csendes óceániai őslakosok Kwakwaka’wakw-ák faragott maszkjait.

A múzeum olyan sokrétű tudásanyagot kínál, hogy akár heteket is bolyonghatunk az egyes tárlatok között, így érdemes előre megtervezni, hogy mi az amit mindenféleképpen szeretnénk megnézni, pláne ha csak kevés idő áll a rendelkezésünkre például egy rövidebb városlátogatás alkalmával.

A British Múzeum
Értékelés:

Post navigation


One thought on “A British Múzeum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük