Hazánkban az éghajlati adottságok miatt bizony egész évben nagy mennyiségű csapadék hull. Emiatt az elmúlt években számos helyen jelent meg a belvíz, és előfordultak nagy áradások is. Az ilyen komoly mennyiségű esővíz bizony hatalmas károkat tud okozni, azonban az esővizet a saját hasznunkra is fordíthatjuk egy jó esővízgyűjtő tartály segítségével.

esővízgyűjtő tartály

Hogyan használhatjuk fel az esővizet?

Először is esővizet össze kell gyűjteni, és tárolni, amihez pedig szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kialakított esővízgyűjtő tartályra.

Hányféle esővízgyűjtő tartály létezik?

Megkülönböztethetjük őket az elhelyezésük alapján. Ez azt jelenti, hogy ha ilyen speciális víztározót akarsz vásárolni, akkor először döntsd el, hogy hová is szeretnéd tenni. Választhatsz a földbe süllyeszthető és a föld felett tárolható, illetve a mindkét helyre, a föld alá és fölé is elhelyezhető esővíz tartályok közül. Az esővíz tartály vásárlásakor fontos szempont még az is, hogy mennyi vizet szeretnél benne tárolni. Szerencsére a gyártók különböző űrtartalmú termékeket készítenek, így neked a vásárlás előtt azt kell eldöntened, hogy mekkora mennyiségű vízre lesz szükséged. De érdemes felmérned, hogy mennyi csapadék hull a házad környékén. Erre a kérdésre a meteorológiai szolgálatoktól kaphatsz megfelelő választ. Ha úgy döntesz, hogy az összes lehulló esővizet szeretnéd összegyűjteni, akkor mindenképpen vedd fel velük a kapcsolatot, hiszen így biztosan megtalálod a számodra ideális nagyságú esővíz tartályt.

Nem szabad megfeledkezned az esővízgyűjtő tartály alapanyagáról sem. Általában ezeket a speciális víztározókat hosszú távú használatra tervezték, a legtöbb termékre több évtizedig tartó garanciát is vállalnak, így valamilyen speciális műanyagból készítik el. Az esővíz tartályoknak sajátos formája is van. Álló és fekvő termékek közül is válogathatsz, így a terület nagyságának megfelelő esővíz tartályt is könnyen megtalálhatod.

És hogy milyen felhasználási lehetőségei vannak az így összegyűjtött csapadékvíznek? Szivattyú (ez lehet akár egy elektromágneses szivattyú is) segítségével könnyedén használhatjuk az így tárolt vizet a kerti növények locsolására, autó mosásra, medence feltöltésére, sőt, egy megfelelő vízszűrő segítségével akár ivóvíz is készíthető belőle.

Milyen a jó esővízgyűjtő tartály?

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük