Az anyagmozgatás az egyik legősibb feladat, melyhez nem elég az emberi erő, mivel olyan súlyokat kell elmozdítanunk, melyekhez már segítség kell. Az ember mindig kitalált valamit, amivel könnyebbé, vagy lehetővé tudta tenni a nehéz súlyok mozgatását. Ezek az eszközök évről-vére fejlődtek és mára már olyan szintet értek el, hogy szinte nem is kell erőt kifejtenünk. Ebben a bejegyzésben elolvashatja az anyagmozgatáshoz használt eszközöket és jellemzőiket. Be fogunk mutatni kézi erővel és elektromossággal is működő segédeszközöket, így egy teljes képet kaphat arról, hogy mit is használnak az anyagmozgatás világában. Tartson velünk!

emelő

Szállítószalagok

A szállítószalagokat akkor használják, amikor két fix pont között kell nagy mennyiségű anyagot mozgatni. Ezért csak ilyen esetben alkalmazzák, mert csak így térül meg a telepítési költség. Több típusa is lehet a szalagoknak, talajba épített, talaj feletti (legjobban elterjedt) és léteznek fej felettiek is. Rendkívül megbízható szállítási eszköz, de nagy hátrányuk, hogy nem lehet könnyen változtatni a helyzetüket, így figyelmes felmérést igényel a telepítés előtti munka. Összeszerelő üzemekben a legelterjedtebb a használatuk.

Emelődaru

Az emelődaru szintén egy anyagmozgatást segítő eszköz, de működése nagyban eltér a szállítószalagokétól. Helye szintén fix, de sokkal kisebb távolságokat képes megtenni, sokkal kisebb mennyiségű anyagokkal. Akkor használják, amikor nem tudják kihasználni a szállítószalagok kapacitását, vagy csak nem érné meg telepíteni őket, illetve túl kis távolságokba kell az anyagot szállítani.

Szállító kocsik

A szállító kocsik hasonlóak az emelődarukhoz, azzal a különbséggel, hogy helyzetük nem fix, így kiválóan alkalmasak hosszabb távú mozgatásra is. Akkor használják, amikor az anyagmozgatás nem két fix pont között történik, de a távolság mégsem kicsi. Nem alkalmas nagyobb mennyiségű anyagszállításra. Összeszerelő üzemekben rengeteg ilyen segédeszközt látni, rengeteg haszna van, de nem váltja ki a szállítószalagokat. Általában mind a két eszköz megtalálható az üzemekben.

Pozicionáló felszerelés

Ezeket az eszközöket arra használjuk, hogy raklapokat, termékeket mozgassunk kisebb távolságokon. Ide soroljuk a kézi raklapemelőket (békákat), elektromos raklapemelőket, targoncákat. Ezek az eszközök alkalmasak raklapok vízszintes és függőleges mozgatására is, így elkerülhetetlen a használatuk a logisztikában, üzemekben, raktárakban.

Ezek lennének a legelterjedtebb eszközök, melyeket anyagmozgatáshoz használunk. Ma már szinte minden elektromos felszerelésekkel történik, de azért a kézi raklapemelők még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek az eszközök nélkül elképzelhetetlen lenne a mindennapi munka raktárakban, üzemekben, így fontos, hogy tisztában legyünk a képességeikkel, felhasználhatóságukkal. Az emelőwebshop webáruházban számos anyagmozgató eszközt beszerezhet, de az egyik legelterjedtebb típus a molnárkocsi. A szállító kocsik osztályába tartozó eszköz, melynek tudjuk állítani a magasságát, így kiváló eszköz lehet összeszerelő sorok mellé, de akár még logisztikai raktárakban is. Tekintse meg a kínálatukat és nézzen körbe a webáruházban!

Anyagmozgatáshoz használt eszközök és jellemzőik

Post navigation