Somlói borvidék

Hivatalos nevén a Nagy-Somlói borvidék a Bakony hegység nyugati lábánál helyezkedik el, régebben a Tokaji borvidék hírnevével vetekedett, annak ellenére, hogy Magyarország legkisebb területű borvidéke. Biztosan hallotta már azt a mondást, hogy „borban az igazság”, de ezt a latin mondást kicsit átalakították és „borban az egészség” lett a végeredmény, mivel Zircen 1742-ig használták gyógyszerként, mert nem volt addig patika. A Somló-hegyen termesztett szőlőből készült borokat nem nevezik társasági italnak, mivel az ásványos ízeket és a bazaltos tufás föld adta olajokat csak magányosan lehet élvezni, kiismerni. A legjobb, ha munka után este, kényelmesen ülve, csendben kortyolgatjuk el és élvezzük az ízeket. Bővebben olvashatsz a kikapcsolódási lehetőségekről egy korábbi bejegyzésünkben. Íme: Kikapcsolódás a Somlón

 

Somlói borvidék

 

A hegyen csak és kizárólag fehér szőlő terem, általában furmint, hárslevelű, olaszrizling és juhfark fajtákat nevelnek. A hegyen számos lehetőség van kikapcsolódni, pihenni és élvezni az isteni borokat. Az egyik legjobb ilyen hely az 5 Ház Borbirtok, mivel saját szőlővel és pincével rendelkeznek. Kényelmes apartmanokban élvezheti a tiszta levegőt és a gyönyörű tájat. A Somló-hegy programokban sem szenved hiányt, mivel több, mint 11 borút járható be, mind más pincészetekkel, borokkal és ételekkel. Ha kicsit spirituálisabb, akkor mindenképpen látogassa meg a Szánt Márton kápolnát, illetve a Somlói várat és a Szent István kilátót sem szabad kihagyni! Ha megfáradt a kirándulásban, akkor kóstolja meg az 5 Ház Borbirtok finom fehérborait és élvezze az isteni ételeket, amiket a helyi termelőktől szereznek be.

 

A Somló-hegy számos borbirtokkal büszkélkedhet, melyek varázslatosak. Próbálja meg bejárni a lehető legtöbbet és ismerje meg jobban a hegy borkultúráját és embereit. Nem fogja megbánni!

A somlói borvidék és a hegyre jellemző szőlőfajták
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.