A világítástechnológiát nagyjából négyféle világítási típusba sorolják: izzó, fénycső, halogén, LED (fénykibocsátó dióda). Mindegyik más-más technikával állítja elő a fényt, és mindegyik különféle módon készül.

A LED-ek kevesebb villamos energiát használnak a fény előállításához. A LED-eket költséghatékony világítástechnológiának tekintik, ráadásul olcsóbbak és hosszabb az élettartamuk. A világítástechnika kialakítása bonyolult, számos területen szükséges ideálisan megtervezni, nem csak otthonunkban, hanem az irodákban, kiskereskedelmi egységekben, kirakatok tekintetében, közterületeken, de ma már külön vannak vészvilágítások, illetve hangulatvilágítások. Ezeknek a területeknek különböző világítási igényeik vannak, némelyiket speciális világítástechnológiák elégítik ki.

Mi az a hangulatvilágítás?

A hangulatvilágítás lényege, hogy a fények segítségével megfelelő hangulatot adjunk egy helyiségnek vagy térnek. Hagyományosan ezt úgy tesszük, hogy játszunk a lámpák elrendezésével, valamint az izzók színével, fényerejével és tónusával. A hangulatvilágítás kivételes légkört teremt, lényegében meghittséget, romantikát, varázst és szenvedélyt képvisel.

Hangulatvilágítás
Forrás: https://www.ikea.com/hu/hu/ideas/a-led-hangulatvilagitas-4-modja-pub76973181

Melyik szín a legjobb a relaxációra?

A PLOS ONE tudományos folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a kék fény, a hagyományos fehér világításhoz képest felgyorsítja a stressz utáni relaxációs folyamatot. Ez a tanulmány megállapította, hogy a kék fényben elmerült stresszes emberek háromszor olyan gyorsan ellazultak, mint a fehér fényben. A piros szín kiválóan hat a depresszió ellen, a lila a kreativitást fokozza, a narancssárga pedig az optimizmust erősíti.

Színterápia
Színterápia
A hangulatvilágítás bármely helyiségben használható, ráadásul növeli a tér hangulatát. Kiegészítő világításra a konyhában is szükség lehet vagy a szekrényben, gardróbban, hogy jól átláthassuk ruhadarabjainkat.

Milyen megoldások vannak a világítástechnikában?
Értékelés:

Post navigation