Sokakban a mai napig kérdéses, hogy megéri-e egyáltalán a hagyományos izzót lecserélni LED-es fényforrásokra. A következő írásban pontokba szedtük, hogy milyen előnyökkel jár a LED fényforrás a hagyományos világítási rendszerekkel szemben:

LED körte – Energiatakarékosság során akár 80% költségmegtakarítást érhetünk el segítségével.

– Hosszan tartó élettartamú. 5x hosszabb élettartamú mint egy fénycső és közel 50x hosszabb, mint egy normál izzó. Típustól függően akár 50.000 óra működést is kibírnak.

– Környezetbarát, amit az alacsony fogyasztás és extra hosszú élettartamnak köszönhető.

– Megbízható, és nem igényel karbantartást. Kisebb a meghibásodási rátája mint mondjuk egy fénycsőnek. A hideg hőmérséklet pedig növeli a hatékonyságát és az élettartamot.

– Könnyen szabályozható. Például kapcsolásra gyorsan reagál, ami lehetővé teszi PWM üzemmódban is kiválóan használható.

– Mivel nem tartalmaz törékeny alkatrészeket, ezért sokkal jobban bírja a külső, mechanikai behatásokat egy izzóval szemben.

Hatásfok és teljesítmény

Egy LED sokkal több fényt bocsát ki wattonként, mint egy normál izzó. Hatékonyságát nem befolyásolja az alakja, viszont a megfelelő hőelvezetésre nagy figyelmet kell fordítani! A növekvő teljesítmény velejárója, a növekvő hőmérséklet is, ami csökkenti a LED hatásfokát. Ezért a nagyobb teljesítményű LED-ek burkolatát igyekeznek úgy kialakítani, hogy a fémfelületen keresztül biztosítható legyen a megfelelő hűtés.

Ha szeretné megnézni a különböző típusú LED-es lámpákat működésük közben, akkor látogasson el a VLED Hungária Kft. boltjába (1074 Budapest Szövetség utca 8.).

Érdekli még több LED? Egy korábbi cikkünk betekintést nyújt a led szalagok világába.

A LED előnyei

Post navigation