A koronavírus hatására meglehetősen felértékelődött az otthoni munkavégzés és az online tanulás jelentősége, amelyeknek a korlátozások feloldását követően is megmaradt a szerepük. Ma már tehát nagyobb az érdeklődés az online képzések iránt, mint a koronavírus megjelenése előtt volt és ennek a száma várhatóan még jobban növekedni fog a jövőben.

Pontosan milyen előnyei is vannak az online tanfolyamoknak?

Többnyire időtől függetlenül tanulhatjuk az online kurzusokat, és megspórolhatjuk az oda- és a hazautazással járó időt is. Tehát a rugalmas időbeosztás az egyik legfontosabb része az online képzéseknek, így teljesen mindegy, hogy milyen a munkabeosztásunk, akkor tanulhatunk, amikor nekünk megfelel.

Hely szempontjából is ott tanulhatunk, ahol akarunk, ugyanis nincs másra szükségünk, mint internet kapcsolatra és egy számítógépre vagy laptopra, de vannak olyan oktatóanyagok is, amelyekhez a telefonunk is elegendő. Jó idő esetén kivonulhatunk akár az udvarra vagy a parkba is.

Egyre több cég is úgy véli, hogy online képzés keretein belül indít továbbképzéseket a dolgozóinak, ezzel is biztosítva számukra a fejlődés lehetőségét. Nem csak az alkalmazottaknak szerveznek ilyen eseményeket, hanem a vezetőknek, értékesítőknek is, hogy a munkájukat még hatékonyabban és még sikeresebben láthassák el a jövőben. A cégvezetőknek elsősorban a vállalat céljain, a stabilitáson és a növekedésen kell dolgozniuk és ahhoz, hogy ezt kiválóan végezhessék, elengedhetetlen a folyamatos tanulás és az új dolgok elsajátítása, ami érinti az adott piacot. A fejlesztések által a cégvezetők és az értékesítők önállósága és felelősségvállalása erősebbé válik, a kommunikációjuk is észrevehetően jobb lesz és a konfliktusokat is helyén tudják majd kezelni. A jó kommunikáció azért is elengedhetetlen a számukra, hogy a beosztottaknak szintén érthetően adják át a szükséges információkat, így ők is könnyebben fogják teljesíteni az elvárt eredményeket.

Online tanulás előnyei

Kényelmes: a világon bárhonnan végezhető. Az otthoni internetkapcsolaton keresztül egy asztali számítógép, laptop, vagy tablet segítségével bármikor megkezdhető az online tanulás. Másrészt így kiküszöbölhető a tanulói létszámmal járó probléma. Az online tanulás során a hallgatók száma szinte korlátlan lehet. Ez nem csak a hallgatóknak, hanem a képzési szervezetek számára is előnyös.

Rugalmas: lehetővé teszi, hogy önállóan tanulhassuk a saját ritmusunkat megfelelően a számunkra legmegfelelőbb időpontokban és olyan körülmények között, ami a számunkra a legkényelmesebb.

Magas a szabadságfoka: arról a témáról vagy tanulmányi területről választhatunk tanfolyamokat, amely érdekel minket vagy szeretnénk éppenséggel elsajátítani. Függetlenül attól, hogy hol vagyunk a világban, a távolság többet már nem jelent akadályt.

Személyre szabott tanulás: az online tanulás lehetővé teszi, hogy mindenki a saját szintjének megfelelő oktatásban részesüljön és olyan ütemben fejlődhessen, ami a számára a lehető legkényelmesebb.

Azonnali iteráció lehetősége: az online tanulás lehetővé tesz azonnali üzenetküldést a tanfolyam ideje alatt. Sőt egy csevegés (pl. videokonferencia) további kommunikációs lehetőséget biztosít a nap folyamán akár a  tanárokkal akár az osztálytársakkal.

Magasan képzett oktatók: azok a tanárok, akik a személyes oktatás révén eddig csak korlátozott mértékben voltak elérhetők a diákok részére most már szélesebb körben nagyobb időintervallumban állnak rendelkezésrek (pl. konzultáció). Nem véletlen, hogy egyetemi környezetben ez a kombinált oktatás nagyon hódít.

Az online tanfolyamok hátránya lehet

Önfegyelem hiánya: míg a hagyományos órára járással már teljesítjük az elvárt követelmény egy részét addig a szabad online típusú képzésnél sok esetben nincs meg a kényszer, hogy időben felkeljünk és megjelenjünk az előadáson.

Egészségre gyakorolt negatív hatása: talán az online tanulás egyik legnagyobb hátránya a számítógép előtt eltöltött idő, ami idővel orvosi problémákhoz vezethet.

Személytelen mivolta: Sokan úgy gondolják, hogy személytelen mert még a videokonferencia sem képes azt a légkört megteremteni, amit például egy tantermi előadás megad.

Online képzések előnyei
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük