Minden vállalkozás alapítását, működését és megszűnését törvények szabályozzák. A működés ideje alatt kiemelt szerepet kap az adózás is. Rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségek mellett különböző hatóságok ellenőrzése is folyamatosan jelen van. A cég zökkenőmentes működése érdekében érdemes nagy figyelmet fordítani az áfára, illetve a vám és jövedéki ügyekre is. Ebben tud szakmai támogatást biztosítani az adójogász.

adójogász

Adójogász? Nem elég a cég szakértője?

Az egyéni és társas vállalkozások általában könyvelővel, illetve egyéb pénzügyi szakértők közreműködésével készítik el a rendszeres és eseti jellegű bevallásokat. Az adójogász azonban a hatósági ellenőrzések során kiegészíti ezeknek a szakértőknek a tudását. Jogvita esetén pedig ügyvédi képviseletet biztosít, a bíróságon. A közreműködésével csökkenthetőek, vagy akár el is kerülhetőek a hatóságok által kiszabható bírságok is. Ezen kívül jogvita esetén a per lebonyolításával összefüggő úgynevezett polgári eljárás jogi szakfeladatokat is elvégzi. Kedvezőtlen döntés esetén pedig a fellebbezhet és folytathatja az eljárást is.

A specializálódott jogász nem ritkaság, vannak például irodák, melyek a baleseti kártérítésre összpontosítják erejüket.

Kihez forduljak, ha adójogászra van szükségem?

Fontos szerepe van a tapasztalatnak. Az adózással összefüggő ellenőrzések és a jogviták esetében is előfordulhat, hogy több évet tekintenek át, ezért érdemes olyan jogi képviselőt választani, aki ismeri a korábban hatályban lévő összes előírást is. A legjobb ha olyan ügyvédet keres, aki az ön vállalkozása elindítása előtt ügyvédi kamarai tag volt. Így az ismeretek mellett hasonló esetekben szerzett tapasztalatokkal is rendelkezik. Ezen kívül érdemes figyelmet fordítani még az adójogász egyéb szakértői tevékenységére is. Például vállal-e egyetemi oktatást, illetve publikál-e rendszeresen valamilyen szaklapba, illetve folyóiratba is.

Adójogász – adóellenőrzéstől adóperig

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük