A bőrből készült árucikkek rendkívül népszerűek és a legkülönbözőbb célokra használhatóak, ezért szinte mindenki rendelkezik ilyen vagy olyan bőr termékekkel mint például pénztárcával, táskával, vagy valamilyen ruházkodásra alkalmas kiegészítővel, cipővel, övvel vagy kabáttal. Ezen termékek nagyon kedveltek, hiszen természetes alapanyagból készültek. Gyakran szarvasmarha, néha házi vagy vadállat bőréből készülnek, ugyanakkor sokféle színben elérhetőek.

Először a kárpitos fotelek bevonata készült bőrből, majd az ipar fejlődésével megjelentek a könnyen és gyorsan gyártható változatos szövetek sokaságai, amelyek egy időre háttérbe szorították a bőrt. Napjainkban azonban újra kezdik felfedezni és ismét számos bútorféleség készül bőr bevonattal. A kisebb tárgyak mellett egyre több lakberendezési tárgyhoz használnak fel bőrt. Talán az egyik legkedveltebb bútordarab a bőr ülőgarnitúra. Az utóbbi években hazánkban is egyre több nyugati importból származó használt bútor, bőrgarnitúra került az üzletekbe.

Milyen a jó bőr, mitől függ a minősége?

A nyersbőr minősége függ az állat fajától, fajtájától és nemétől. Ez utóbbi azért is jelentős, mert a hím egyedek általában nagyobbak, így a bőrfelület is nagyobb. Nőstény állat bőre tömöttebb sűrű rostszerkezetű, rugalmas és szebb barkarajzú. Továbbá befolyásoló tényező a táplálkozása és a vágásának körülménye. A télen vágott állatok bőre színoldali hibák szempontjából tisztább, mint a nyári vágásúaké, mert a hosszabb szőrzet jobban védi a bőrt a karcolásoktól. A téli vágású állatok bőrén kevesebb a különböző élősködők által ejtett sérülés is. A vágóhídon, géppel fejtett bőr minősége a legjobb, míg a legrosszabb a kézi fejtésűé.

Az állat testtájától (topográfiája) függő minőség:

  • Hátrész (krupon): a legjobb minőségű
  • Nyakrész: közepes minőségű
  • Hasrész: gyengébb minőségű
  • Lágyékrész (mál): értéktelen, mert nyúlékony, laza szerkezetű
Minőségi bőr ülőgarnitúra
Minőségi bőr ülőgarnitúra

Bőr ülőgarnitúra ápolása

A bőr ülőgarnitúra ápolása az elhelyezéssel kezdődik. Fontos, hogy a napfénytől és a hősugárzó készülékektől távol álljanak (radiátortól legalább 30 centiméterre), így óvható meg a leghosszabb ideig az eredeti állapotuk. A bőr néhány egyszerű mozdulattal könnyen tisztítható. A különféle bőrápoló készítmények használata jelentősen növelik a bútor élettartamát. A legtöbb bútor-ápoló készítmény tartalmaz UV szűrő komponenst, de azért ne tegyük ki közvetlen napsütésnek az ülőgarnitúrát. Az ápolás során gondolni kell a megfelelő szellőzésre is. A rendszeres portörlés különösen fontos, hiszen a bőr pórusain keresztül szellőzik, és az ezeket eltömítő por akadályozza a lélegzésben.

A fent leírtak mellet a legfontosabb azonban az, hogy vásárláskor kellően tájékozódjunk az bőr ülőgarnitúra megfelelő tisztításáról, kérjünk szakmai tanácsot és az ajánlásoknak megfelelően végezzünk a tisztítást.

Bőr ülőgarnitúra az otthonába
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.