Mi az okosotthon?

Napjainkban egyre többen választanak otthonukba valamilyen okos megoldást. Ez nem meglepő, hiszen ezek a modern dolgok nagyban megkönnyítik a rohanó hétköznapokat, lényegesen egyszerűbb dolga van így a családtagoknak. Az okosotthonokat többféle módon is nevezik, például intelligens épületnek, automatizált háznak, illetve a legújabb elnevezés a smarthome. Az okosotthon attól okos, mert a benne található berendezések kommunikálnak egymással, tehát hatással vannak egymásra. A berendezéseket távolról lehetséges vezérelni akár számítógépről, táblagépről vagy az okostelefonunkról, legyünk bármerre is a világban. Az okos rendszer azonnal jelez, ha valamilyen problémát észlel, például illetéktelen behatolás vagy tűzveszélyt, így megteremthetjük a tökéletes biztonságot.

Milyen előnyei vannak egy okosotthonnak?

Ha égve marad a villany vagy bekapcsolva a tv, az sem gond, hiszen mindezt tudatja velünk, mi pedig egy gombnyomással orvosolhatjuk a problémát. A fűtést, hűtést egyaránt vezérelhetjük, ezáltal nyáron soha nem kell a meleg lakásba érkeznünk, de a klímának sem szükséges egész nap üzemelnie, hogy ideális legyen a hőmérséklet, elegendő csupán, ha hazaérkezésünk előtt egy órával beindítjuk a rendszert. Azt is beállíthatjuk, hogy a redőny reggelente az általunk megadott időpontban felhúzódjon, ennek köszönhetően a reggeli felkelések is könnyebbé válnak. Még a kávé lefőzésének idejét is megadhatjuk, így a friss kávé illata is hozzájárul az ébredésekhez, ráadásul időt is spórolunk azzal, hogy hamarabb hozzájutunk egy csésze feketéhez.

Miért kellenek az okosotthonokba túlfeszültségvédő, feszültségfigyelő relék?

A háztartásoknak, szállodáknak, irodaházaknak, egyéb munkahelyeknek és intézményeknek is kellenek a felügyeleti relék, az elektromos berendezések, gépek miatt. Ennek számos oka van, bármikor történhet fázis- vagy áramkiesés, esetleg alacsony, illetve túlfeszültség. Léteznek külön relék a különféle hálózatok figyelésére, ezek között van AC és DC feszültség figyelésére alkalmas típusúak is. Némely darabok rendelkeznek memória funkcióval is, amelyek be- és kikapcsolhatóak. A túlfeszültségvédők legtöbbjén be lehet állítani a hibára állás késleltetését. Külön meg kell említenünk az MPS-1 visszajelzőt is, amely feladata, hogy vizuálisan tájékoztasson a fázisok meglétéről.

Okosotthon – az otthoni túlfeszültség védelem kialakítása
Értékelés:

Post navigation