kutyafürdetés

A tavasz beköszöntével egyre több szabadtéri programot szervezünk kis kedvenceinknek. Azonban számolnunk kell azzal, hogy a kint eltöltött idő alatt kutyusunk könnyen összeszedhet bármilyen piszkot, bolhát és kullancsot is. A kullancsok és bolhák ellen ma már kiváló védelmet biztosíthatunk kutyusaink számára, azonban a kinti játékok alatt összegyűlt piszok kutyusunkról csak egyféleképpen távolítható el, kutyafürdetéssel.

Kint tartott kutyáknál a fürdetés még inkább prioritást élvez, mint a lakásban tartott társaiknál, ezért a kutyafürdetést még inkább rendszeresíteni kell a kinti kutyusoknál. A rendszeres kutyafürdetés fontos, azonban az eltérő fajtájú és tartású kutyusok fürdetés iránti igényeik eltérőek lehetnek. Az sem mindegy, hogy milyen kutyasampon kerül kedvencünkre. A legjobb, ha a kutyafürdetések rendszerességéről és a használni kívánt kutyasamponról kikérjük először az állatorvosunk véleményét. Minél simább kedvencünk szőrzete, annál ritkábban van szüksége a fürdetésre, azonban ilyenkor is figyelembe kell vennünk a tartási körülményeket.

Milyen rendszerességgel fürdessük kutyánkat?

kutyafürdetés kintA kutyafürdetés jó dolog, azonban ha túl sűrűn fürdetjük kedvencünket, könnyen ártalmassá is válhat a tisztálkodás, ugyanis a kutyusunk bundájában megtalálható szükséges anyagokat is eltávolítjuk a sűrű fürdetések alkalmával. Ezen anyagok hiányában pedig kutyusunk bőre kiszáradhat, ami viszketéshez vezethet. Érdemes folyamatosan figyelni, hogy mennyire piszkos kutyánk bundája és ha az összegyűlt piszok fésüléssel, keféléssel nem távolítható el, jöhet a fürdetés. Rendszeres fésüléssel is elérhető, hogy kedvencünk tisztának és ápoltnak érezze magát.

A kutyafürdetés előtti munkálatok

Érdemes rákészülni a fürdetésre, ugyanis a kutyusok általában nem szeretik a fürdetést, és ezt ki is szokták néha nyilvánítani, ilyenkor pedig jó, ha kéznél van minden, ami kellhet. Próbáljuk úgy intézni a dolgokat, hogy kedvencünk minél később döbbenjen rá, mi következik. A kutyafürdetés előtt ajánlott kutyusunk bundájából kifésülni a gubancokat, csomókat, mivel a fürdetés hatására úgy összeállhatnak, hogy utána már biztosan csak az olló segíthet. A fülbe kerülő víz ellen használhatunk vattapamacsokat a kutyi fülébe.

Amire biztosan szükségünk lesz:

  • kutyasampon, melyet előtte leegyeztettünk állatorvosunkkal
  • keményebb és puha sörtéjű kefék a bunda kiigazításához
  • kádban fürdetéshez póráz is ajánlott
  • a kádba helyezzünk be csúszásgátló aljzatot
  • kutyusunk méretéhez elegendő törölköző (ha nem szeretnénk, hogy kutyusunk szétrázza a vizet bundájából.)
  • fürdés után biztosítsunk huzatmentes, kellemes hőmérsékletű fekhelyet

Hideg időben a kutyafürdetést mindenképpen a lakásban végezzük.

Hogyan fürdessük meg kutyánkat?

Helyezzük kutyusunkat a kádba, ha idegeskedik, simogassuk meg közben, nem kell sietni semmivel. A fürdővizet kancsóból öntsük kedvencünkre, ha nem idegesíti használhatjuk a tusolófejet is. Ha kellőképpen benedvesítettük kutyánk bundáját, tegyünk sampont a hátára és egyenletesen mossuk át vele az egész testét, azonban ügyeljünk arra, hogy kedvencünk pofijára és szájába ne kerüljön a habból, ezeket a részeket inkább egy szivaccsal, vagy nedves ronggyal tisztítsuk meg. A kutyasamponok átlagos behatási ideje 10 perc alatt van, így ha a habosítást 10 percig végezzük, biztosak lehetünk benne, hogy a kutyafürdetésünk hatásos lesz. A 10 perc elteltével alaposan öblítsük át kutyusunkat, minden testrészéről, a teljes bundájából ürüljön ki a sampon, ugyanis a visszamaradt sampon allergiás reakciókat válthat ki kutyánk bőrén. Öblítés után már a kádban töröljük meg kedvencünket, ha ugyanis a kádból kiugorva elsőként úgyis megrázza magát és rengeteg időt spórolunk meg, ha nem lesz minden tiszta víz a fürdőben. Amennyiben használtunk vattapamacsot füldugóként, azt se felejtsük el kivenni.

Sok sikert a kutyafürdetéshez!

Az allateledelshop.hu webáruházban nem csak kutyasampont, hanem kutyafelszereléseket és tápokat is megtalál!

 

Kutyafürdetés, a kinti programokkal megnő a fürdetések jelentősége is!
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük