Április utolsó és május első napja, nemcsak a majális és a ballagások miatt fontos, hanem a hónaphoz kötődő népszokások miatt is: a májusfa.

A május a tavasz legjobban várt hónapja, hiszen az időjárás ragyogó, ezért egyre több időt tölthetünk el a szabadban. A természet megújul, ismét csodálatos színű és kellemes illatokat árasztó virágokat láthatunk. A kellemes pihenés mellett, azonban számos ünnepély is kapcsolódik a hónaphoz. A rendezvények már május elsején elkezdődnek, ekkor van ugyanis a munka ünnepe. Ezt követi a hónap első vasárnapja az anyák napja. A következő hetekben rendezik meg a ballagásokat, illetve pünkösd is gyakran májusban van. A hónap utolsó hétvégéjén pedig a gyermekeket ünnepeljük.
Május azonban nem csak a nemzeti, vallási és családi ünnepek hónapja, hanem a mulatozásé és a szerelmes pároké is. A fiatalok pedig szívesen ünnepelnek májusfa állításával.

májusfa
Májusfa

 

A májusfa állítás története

Több európai országban is állítanak májusfát. Ez a szokás több évszázados hagyományokra tekint vissza, hazánkban ma főleg a vidéki kistelepüléseken ápolják ezt a szokást. Gyakran szereznek egy városi rendezvényt, leggyakrabban utcabált, ahol a falu apraja-nagyja közösen táncolja ki a májusfát.

Kik és miért állítanak májusfát?

Májusfát leggyakrabban fiatal legények állítanak annak a lánynak a háza elé, akinek udvarolni szeretnének. A fa magas, erős és számos színes tárggyal, lufikkal, krepp papírral, tojásokkal, kisebb-nagyobb ajándékokkal díszített. A fa a legény szerelmét jelképezi, azonban a csodálatos látvány és a bőséges ajándék mellett fontos szerepe van az elhelyezésnek is. Általában éjszaka, titokban állítják fel a lány háza elé, és stabilan rögzítik, hogy másnap egy vidám táncmulatság keretében tudják kidönteni.
De mi történik akkor, ha egy lánynak több legény is szeretne udvarolni. Ilyenkor válik csak igazi kalanddá a májusfa állítása. Tréfás versenyek alakulnak ki és bizony sokszor a gyorsabbnak, ügyesebbnek, szerencsésebbnek, ravaszabbnak sikerül a fáját felállítani.

A májusfa története
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük