A C- és D-vitamin két olyan vitamin, amely támogatja az immunrendszert, egészségesen tartja a csontokat és segít fenntartani az egészséges bőrt. Több C-vitaminra is szükségünk van, mivel ez segít az immunitás erősítésében és a légúti fertőzések leküzdésében, ha azok előfordulnak.

Mi az ajánlott C-vitamin-beviteli szint télen?

A National Osteoporosis Foundation szerint a C-vitamin beviteli ajánlások télen valamivel alacsonyabbak, mint nyáron. Télen a C-vitamin ajánlott bevitele napi 60-80 mg, ami azt jelenti, hogy ebben az évszakban érdemes citrusféléket enni, narancslevet inni, vagy étrend-kiegészítőket szedni. Emellett, ha úgy döntesz, hogy több C-vitamint fogyasztasz, mindenképpen kerüld a nagy súlyemelő edzéseket, mivel ez kimerítheti a szervezet tápanyagraktárait. A szervezetnek szüksége van a C-vitaminra a kollagén előállításához, amely felelős a bőr, az izmok és a csontok erősen tartásáért. A C-vitamin emellett elősegíti az egészséges immunrendszert, segít karbantartani a bélrendszert, és segít a zsírokat energiává alakítani. Vigyáznunk kell azonban, hogy ne vigyük túlzásba, mert ez túl sok vasat eredményezhet a szervezetben.

C-vitamin
C-vitamin forrás télen: papaja, mangó

Mennyi D-vitaminra van szükséged télen?

Télen a természetes napfény rövidebb és gyengébb. Ez azt jelenti, hogy ebben az évszakban valószínűleg több D-vitaminra van szükséged élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből. Az ajánlott napi D-vitamin bevitel 15-30 µg/nap között van, ami a felnőttek számára ajánlott napi bevitel kb. 1/2- 1/3-a. A D-vitamin elengedhetetlen az erős csontok és fogak, az izmok és az immunrendszer egészségéhez, valamint a kalcium felszívódásához a szervezetben. Télen különösen fontos, mivel a kevesebb napfény miatt most kevesebb D-vitamin termelődik természetes úton a szervezetünkben. A legjobb módja ennek a tápanyagnak a bevitelére a magas zsírtartalmú élelmiszerek, például zsíros halak, például lazac fogyasztása, vagy étrend-kiegészítő szedése.

D-vitamin forrás
D-vitamin forrás

C-vitamin és immunvédelem

A C-vitamin fontos az immunrendszer számára, mivel segít a baktériumok és vírusok ellen védelmet nyújtó antitestek előállításában. Ez különösen fontos, ha hideg éghajlaton élsz, mivel fel kell készülnöd a légúti fertőzések leküzdésére, ha azok előfordulnak. A várandós nőknek is ajánlott több C-vitamint fogyasztaniuk, mivel ez segít a terhesség alatti fertőzések elleni védekezésben. A C-vitamin azoknak is hasznos lehet, akik a reumatoid artritisz nevű betegségben szenvednek.

Télen is fontos a C és D vitamin pótlás
Értékelés:

Post navigation