A fogfájás kellemetlen és nagyon kínzó tud lenni, a fájdalom oka pedig több okból származhat, sokszor nem is a fogból, hanem a körülötte található tartószövetekből származik, akár az állkapocscsont is lehet a felelős. Ugyan vannak olyan házi praktikák, amit bevethetünk az erős fájdalom csillapítására, de a legfontosabb, hogy igyekezzünk minél előbb felkeresni fogorvosunkat.

Milyen okai lehetnek a fogfájásnak?

A fogfájásnak nagyon sok oka lehet, a fogak körül található szövetekben jelentős idegvégződés található, amelyek a külső behatásokra intenzívebben reagálnak. Sokszor nem vesszük komolyan, ha csak kicsit fáj a fog, általában bekapunk egy fájdalomcsillapítót és nem foglalkozunk vele, viszont lehetséges, hogy éppen egy olyan fog tüneteit észleljük, ami alatt mondjuk valamilyen góc figyelhető meg.

A leggyakoribb oka a fogfájásnak a fogszuvasodás, ilyenkor a baktériumok lebontják a fogakon található keményszöveteket és lyuk keletkezik. Mihelyt a lyuk mérete eléri a zománc alatt található dentint, a fog az ingerekre különféle módon reagál. A probléma fogtöméssel egyszerűen orvosolható. A szuvasodás elérheti a legbelsőbb szöveteket is, amitől gyulladás keletkezik és a fájdalom intenzívebb, sajgóbb lesz, főleg fekvő helyzetben jelentkezik majd és folytonosan jelen lesz.

A fog fájhat attól is, hogy a fogzománc elkopik, ilyenkor főleg hideg érzékenységet tapasztalhatunk. Elő nem tört bölcsességfog is kiválthatja a kellemetlen tüneteket, de jelentkezhet arcüreg eredetű fájdalom is.

Számos házi praktika létezik a fájdalom enyhítésére, például jegelhetjük az érintett területet vagy öblögethetünk kamillával, ami gyulladáscsökkentő hatású, viszont a legfontosabb, hogy minél előbb keressünk fel egy fogászatot, ahol minden bizonnyal fogászati röntgen elvégzése is szükséges a pontos diagnózis felállításához.

Mit tegyünk fogfájás esetén?
Értékelés:

Post navigation