Az olívaolajat az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból nyerik mechanikai úton préseléssel, ami szobahőmérsékleten folyékony állagú. Jellemző színe a zöldessárga. Illata kellemes, édeskés ízű. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója. Az olívaolajnak közel 700 fajtája ismeretes, csak úgy mint a bornak.

Mit jelent az extra szűz kifejezés?

Ez a legjobb minőségű, az első sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti, jobb az íze és a tápértéke is magasabb. A szűz olívaolaj elnevezés a második vagy harmadik sajtolásból származó terméket illeti, amit még mindig mechanikai úton nyernek. A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származó és nem tisztán mechanikai úton (pl. plusz hőhatás és vegyi kezelés) nyert lényegesen gyengébb minőséget jelenti.

Az olívaolaj a szabad gyökök ellensége!

Rengeted A és E-vitamint és más egészségre jótékony hatással bíró növényi anyagot tartalmaz. Ezen összetevőknek köszönheti, hogy véd az agresszív oxigénmolekulák más néven szabad gyökök ellen. Ezek az anyagok a szervezetben megtalálhatók. Leginkább a környezeti hatásoknak a stressznek és dohányzásnak köszönhető jelenlétük melyek károsítják a sejteket, gyorsabban öregítik a bőr és a rák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. Az olívaolaj használatával viszont csökkenthetjük a rossz koleszterint, az úgynevezett LDL koleszterin szintjét. Éppen ezért érdemes minél gyakrabban olíva olajat használni az étkezések alkalmával.

Mire vigyázzunk az olívaolajnál?

Az olívaolajnak magas a forráspontja, ami főzésre alkalmassá teszi, viszont a magas hőfokon történő sütést már nem szereti. Éppen ezért az olíva olajban történő sütést jobb kerülni! (Tipp: süssünk sótéglán!) Ahhoz, hogy ne veszítsen a minőségéből érdemes hűvös helyen, sötét üvegben tárolni. Vásárlásnál célszerű figyelmesen elolvasni a címkét, hogy milyen minőségű olajat is készülünk felhasználni majd az ételeinkhez. Mi javasoljuk a drágább, de jobb minőségűt megvenni.

Olívaolaj
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.