Magyarországon napjainkban 6 karakter hosszúságú rendszámok vannak a gépkocsikon. Sorozatrendszám tekintetében ezek három betűből és három számból tevődnek össze. A rendszám fehér alapon van feltüntetve fekete karakterekkel, kivételt képeznek ez alól a bérfuvarozók, akiknél sárga az alapszín.

A hazánkban működő diplomáciai és konzuli képviseleteknek szintén más a rendszáma, DT jelzés van rajtuk, a karakterek pedig fehér színűek és világoskék alapon helyezkednek el. A különféle szervek járműveinek a rendszáma is eltér a hagyományostól, a Magyar Honvédség autóin H betű, a rendőrséghez tartozókon R betű, az Országos Mentőszolgálat autóin M betű található, de különleges táblával szerelik fel a NAV és a büntetés-végrehajtás járműveit is.

Diplomata rendszám
Az új diplomata rendszám formátuma

Mit kell tudni a P-s rendszámú autókról?

A P-s rendszámokat nevezik próbarendszámoknak, amelyekhez autókereskedések, járműfejlesztéssel foglalkozó cégek, autógyárak, valamint szervizek juthatnak hozzá legálisan. A kiváltástól számítva egy évig érvényes a rendszámpár, ez idő alatt az illetékesek olyan gépjárművekre szerelhetik fel, ami nincs forgalomba helyezve. Kötelező biztosítás is párosul a próbarendszámokhoz, ezáltal átmenetileg forgalomba kerülnek, így mehetnek bármerre. Mielőtt útnak indulunk egy próbarendszámos autóval, az alvázszámot, útvonalat és a próba időtartamát is fel kell jegyezzük az indítási naplóba. A próbarendszámok nem bizonyulnak olcsó megoldásnak, nagyjából 300 ezer forintba kerülnek egy évre nézve, viszont bizonyos vállalkozásoknak megéri élni a lehetőséggel, mivel így nem szükséges azokat az autókat regisztráltatniuk és levizsgáztatniuk, amelyeket használatba szeretnének venni.

P-s rendszám
P-s rendszám

Mi történik, ha a rendszámot elveszítjük?

Nem könnyű pótolni azt a rendszámot, ami elveszett, ráadásul csupán egyszer lehet élni ezzel a lehetőséggel, kivéve, ha csak az egyik tűnt el. A cserét a lakhelyhez vagy telephelyhez tartozó illetékes kormányhivatalnál lehet kérvényezni. Elveszett rendszám tekintetében a pótlás tehát egyszeri alkalom, további hasonló szituációkban a gépkocsi teljesen új rendszámot kap.

Milyen rendszámok vannak forgalomban hazánkban?
Értékelés:

Post navigation