A szépségiparban hódít a kollagén, mint alapanyag, ám azt kevesen tudják, hogy mire is jó pontosan és hogyan érdemes alkalmazni. A kollagén nem csodaszer, hanem a szervezetünkben leggyakrabban jelen lévő fehérje, amit a szervezetünk maga állít elő aminosavak segítségével. Megtalálható a kötőszöveteinkben, az izületeinkben, csontjainkban, szinte mindenhol. Csakhogy korunk előrehaladtával a szervezetünk egyre kevesebbet képes termelni belőle, 25 éves korunk után évente 1%-kal csökken saját kollagéntermelésünk.

Ezt a folyamatot leghamarabb a bőrünkön tapasztaljuk, hiszen az első ráncok megjelenésekor szembesülünk vele először, hogy bizony öregszünk. Szerencsére a kollagént viszonylag könnyű pótolni. Számtalan étrendkiegészítő fellelhető a piacon, és számtalan formában tudjuk magunkhoz venni a kollagént. Talán a legkellemetlenebb formája a vízben oldódó por, hiszen itt szembesülünk a ténnyel, hogy bármivel is ízesítjük, valójában a kollagén nem finom! Így nehéz kitartónak lenni a kollagénpótlással, hiszen csak nehézségek árán, kellemetlen formában juttatjuk be. Sokkal egyszerűbb és kellemesebb kollagén tabletta, vagy kollagén kapszula formájában szedni. Feltétlenül gondoskodjunk szervezetünk megfelelő C-vitamin szintjéről is, hiszen a kollagén szintézishez C-vitaminra van szükség. Ezt szedhetjük külön is, de a legjobb, ha olyan kollagén tablettát szedünk, amely már tartalmazza a szükséges C-vitamin dózist is. Ne feledjük, hogy a kollagén bőrön keresztül nem szívódik fel, tehát a kollagénes arckrémeknek nem sok hasznuk van, a kollagént mindig belsőleg kell bevinni.

A másik zavart okozó kérdés, hogy milyen kollagént tablettát szedjünk: marha- vagy halkollagént? A kollagénnek jóval több típusa van, mint ahány közismert és hogy miből nyerik ki, az meghatározza azt is, hogy mire érdemes inkább felhasználni. Általánosan elmondható, hogy aki a bőre rugalmasságát szeretné megőrizni, az elsősorban halkollagént szedjen. Aki az izületei miatt szedné, az inkább marhakollagént szedjen. Természetesen a marhakollagén is rendkívül jó hatással van a bőr fiatalságára, egyik kollagén fajta sem kizárólagosan csak egy valamire hasznos. Ráadásul bármelyik kollagént is szedjük, rendkívül pozitív hatással lesz a haj egészségi állapotára is. Összességében azt mondhatjuk, bármelyik kollagént kezdjük el szedni, pozitív hatással lesz az egész szervezetünkre. Ha pedig kollagén tabletta formában juttatjuk szervezetünkbe, sokkal könnyebben napi rutinunkká válik, kellemetlen mellékíz nélkül.

Milyen kollagént szedjünk?
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.