Az utóbbi évek rohamos technika fejlődésének köszönhetően a piacra dobott készülékek zöme már olyan minőségi kamerát kap – szoftveres támogatással megfűszerezve -, amelyek simán hozzák sok fényképezőgép képminőségét!

Napjainkban a telefon szinte már mindenkinél alap tartozéknak számít és a technikai újításoknak hála már nem kell külön fényképezőgépet cipelnünk akár kirándulni megyünk, akár csak egy baráti összejövetel során szeretnénk néhány szép képeket készíteni.

A most bemutatásra kerülő két telefon esetében elsődleges szempontunk volt a minőségi fotózás élményének biztosítása és hogy a vásárlás során ne hagyjuk a boltban ingünk gatyánk. Így az előirányzott keretösszeget 145-155 ezer forintban állapítottuk meg. (Elnézve a mezőny többi tagját ez egy középkategóriás telefonnak felel meg.) A fenti paraméterek alapján nekünk 2 telefonra esett a választásunk.

1) Xiaomi Mi Mix 3

Ez a modell a kínai gyártó zászlóshajója erős hardverrel és szoftveres kameratámogatással. Dupla hátsó kamerás melyből az egyik rendelkezik optikai képstabilizálással (OIS), míg a másik szoftveres támogatással készíti a képeket. Kifejezetten szép állóképeket készít. A készülékben a videó stabilizálás is megoldott a jobb színfeldolgozás mellett.

Kamera adatai:

– főkamera: 12 megapixel (rekeszméret: f/1.8, szenzorméret: 1/2.55″, pixelméret: 1.4µm, OIS) + 12 megapixel (rekeszméret: f/2.4, szenzorméret: 1/3.4″, pixelméret: 1.0µm, 2x optikai zoom)

– előlapi: 24 megapixel (rekeszérték: f/2, szenzorméret: 1/2.8″, pixelméret: 0.9µm) + 2 megapixel
Videó: 4K (60 fps – képkocka per másodperc), 1080p (960 fps)

Xiaomi Mi Mix 3 előnyök: gyors, pontos, precíz fehéregyensúly, élénk színek. Jó autófókusz, széles dinamikatartomány (kültéren beltéren egyaránt), kiváló vaku

Xiaomi Mi Mix 3 hátrányok: zajos kép magas kontraszt arányú felvételek esetében, gyenge portré mód, alacsony fénykörnyezetben zajosodik a videó, és jelenetváltás alkalmával az autofókusz nehezen találja meg magát

Ár: kb.150 000 Ft

2) HTC U12+

A HTC újdonságának számító “Ultraspeed Autofocus 2” elnevezésű rendszerrel piacra dobott telefon, amely lézerrel támogatott autófókusszal van ellátva. Dupla LED vakuval szerelt és 4k felbontású videók készítését teszi lehetővé 60 fps mellett. A szoftveres támogatásnak köszönhetően képes portré és szelfi készítése esetén elhomályosítani a hátteret.

Kamera:

– főkamera: 12MP (rekeszméret: f/1.75, szenzorméret: 1/2.55”, pixelméret: 1.4µm, OIS, lézer autofókusz) + 16MP (rekeszméret: f/2.6, pixel méret: 1µm, 2x optikai zoom)

– előlapi: 8 + 8 MP (rekeszméret: f/2, széles látószög, HDR)

– videó: 4K (60 fps), 1080p (240 fps)

HTC U12+ előnyök: gyors és pontos autófókusz, jó fehéregyensúly, kellemes színek és részletgazdag textúra megőrzés, videókészítésnél alacsony zajszint.

HTC U12+ hátrányok: gyenge fényviszonyok mellett zajos kép (színeket viszont ennek ellenére jól tartja), többszörös zoom esetén szintén részletvesztés. Beltérben a fehéregyensúly instabillá válik, túlexponált HDR.

Ár: kb.145 000 Ft

Telefon fényképezéshez

Post navigation