Ki ne hallotta volna már a közvetlen környezetéből, hogy „Jaj szétmegy a fejem!” vagy „Jaj, a csontjaim!” amikor valamilyen frontrendszer éri el hazánkat.

Mivel az ember egy olyan élőlény aki közvetlen kapcsolatban áll a természettel, így annak változására szervezete folyamatosan reagál és próbál alkalmazkodni. A kor előrehaladtával – vagy valamilyen betegség folytán -, azonban ez az alkalmazkodóképesség megváltozik. Egy idős, esetleg beteg ember szervezete sokkal nehezebben tud viszonyulni a gyors időjárás változáshoz, mint egy egészséges szervezet. Ennek pedig a következménye, hogy szervezetünk számos tünetet tud produkálni. Gondoljunk csak a sima vagy migrénes fejfájásra, vérnyomás emelkedésre vagy csökkenésre vagy éppenséggel valamilyen ízületi fájdalomra. Ez utóbbi esetben a térdek, a hát vagy valamelyik törött csontok esetében tapasztalható kellemetlen tünet.

De mi is az a front?

A front a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény. Amikor melegfront közeleg, a hőmérséklet elkezd emelkedni – nő a levegő páratartalma -, a légnyomás viszont elkezd csökkenni. Amikor hidegfront érkezik akkor pedig a hőmérséklet csökken, a légnyomás emelkedik, és megerősödik a szél.

Ezek azok a környezeti változások amelyek olyan folyamatokat indítanak be a szervezetünkben amelyeket kicsik és nagyok egyaránt megtapasztalhatnak.

Korábban már érintettük, hogy mi befolyásolja mindezt. Az időseket, a gyermekeket, a várandós nőket valamint a krónikus betegségekben szenvedőket érintik a leginkább ezek a tünetek, de a túlhajszolt olykor-olykor stresszes életet élők, a keveset mozgást végzők valamint az egészségtelenül táplálkozók nagyobb eséllyel eshetnek áldozatul.

Mégis mit tehetünk a frontok ellen?

  • Táplálkozzunk megfelelően, igyunk sok folyadékok, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt.
  • Mozogjunk minél többet! A kirándulásnak sok szempontból van óriási haszna, többek között a szabad levegőn töltött idő hozzászoktatja a szervezetedet a különféle időjárási viszonyokhoz, javítja a vérkeringést így az agy oxigén ellátását.
  • Ha otthon vagyunk érdemes egy nap többször is szellőztetni.
  • Intsünk búcsút a stressztől! Végezzünk relaxációs gyakorlatokat, járjunk el jógára vagy vegyünk igénybe masszázs szolgáltatásokat. Akár otthoni aromaterápiát is bevethetünk a könnyebb ellazult állapot elérése céljából!
  • Aludjunk elehet!
Frontérzékenység
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük