Idén kicsit korábban ért el minket a kánikula. A tavasz utolsó napjai meglehetősen forróra sikeredtek és az előrejelzések szerint a nyarunk sem lesz sokkal hidegebb. Sőt, igencsak forrónak ígérkezik! Mindez hamar kihathat majd a teljesítőképességünkre, amely próbára lesz téve egy meleg irodában vagy egy lakásban, pláne ha az huzamosabb ideig eltart. Éppen ezért elengedhetetlen egy jó klímaberendezés. Azonban a kellemesen hűvös levegőnek ára van és jó tisztában lenni, milyen kockázatokat is rejt magában egy ilyen berendezés használata. Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk a klímák megfelelő tisztán tartásának fontosságáról, ha érdekel kattints ide: klímatisztítás.

Ha már használtok, vagy tervezitek klímaberendezés vásárlását, akkor a korábbi és a mostani cikkünknek is hasznát fogjátok venni. Lássuk, mit is kell tudni a biztonságos klíma használatról. Ha a klíma biztonságos használatát említjük, akkor elsősorban a berendezés megfelelő működésére gondolunk és az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásokra.

Mire van szükség ahhoz, hogy a klímaberendezés biztonságosan működhessen?

Ha most tervezed a klímaberendezés felszerelését, akkor kizárólag új és elismert gyártók által készített terméket válassz és a beszerelést is bízd szakértő partnerre. A Mitsubisi, a Panasonic, a Toshiba, a Daikin, és a Fuitsu cégek klímáit hosszú ideig biztonságosan használhatod. Ha a működtetés során problémát észlelsz akkor érdemes mihamarabb megnézetni egy szakemberrel. Ja és persze gondolj arra is, hogy ne az utolsó pillanatban keress szakembert, aki a nyári használat előtt kitisztítja a klímát.

A klíma biztonságos működéséhez hozzátartozik az is, hogy elvégezzék a rendszeres időközönként szükséges tisztítási feladatokat is. A működés ideje alatt ugyanis nagy mennyiségű por gyűlhet fel a klímában, ami károsíthatja a berendezés alkotóelemit és a levegőbe jutva a szervezetnek sem előnyös. Ezenkívül a rendszeres használat miatt szükség van néhány alkatrész kicserélésére is. Ráadásul az elhanyagolt klíma a baktériumok melegágya!

Ahhoz, hogy a klímaberendezés hatékonyan tudjon működni érdemes figyelembe venni az ingatlanok sajátosságait és az emberi tényezőt is. A klímaberendezésnek meghatározott távolságra kell lennie a bútoroktól és fontos az is, hogy milyen magasra telepítik a készüléket. Sajnos nagyon sokan reagálunk érzékenyen a klíma által kibocsájtott hűvös levegőre. A kinti és benti levegő hőmérséklet közötti különbség semmiképp se legyen több 8-10 foknál! Tovább jó ha tudjuk, hogy a klímaberendezések szárítják a levegőt, a száraz levegőtől pedig könnyen kiszáradhat a szemünk, megfájdulhat a fejünk, sőt, kimerültek leszünk. Ezek mind negatívan befolyásolják közérzetünket.

Klímaberendezés használata
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük