Azok a dolgok, amelyek szép dizájnnal rendelkeznek, képesek felhívni a legtöbb ember figyelmét, tehát teljes mértékben figyelemfelkeltőek, ilyen lehet például egy jól kinéző szórólap is. Formabontó ötletre van tehát szükség ahhoz, hogy a szórólap ne rögtön a kukában végezze. Nem csak a szöveg és a színek meghatározóak, hanem maga a papír formája is. Éppen ezért a nyomdákban gyakran elhangzanak speciális kifejezések, mint a stancolás, bígelés vagy perforáció. A megrendelők sokszor összetévesztik ezeket a szavakat és így könnyen kaphat olyan végeredményt, amire nem is számított.

Nézzük hát, hogy a 3 kifejezésből mi is pontosan a stancolás…

A stancolás magának a papírnak az alakját határozza meg, a segítségével meglehetősen egyedi formák érhetőek el. A lekerekített szélek, kör alakú szórólapok meglehetősen mutatósak, jobban meggyőzik a vásárlókat, ráadásul a térbeli mesekönyvek is így készülnek.

Továbbá, stancolással csinálnak még egyedi dobozokat, névjegykártyákat, matricákat, esküvői meghívókat, ültetőkártyákat, arculati anyagokat, brossúrákat, kiáltványokat és még sok minden mást, de ezek a leggyakoribb megrendelések.

A stancolás stancszerszámmal történik, a stancológépet mindig az ügyfél igényeihez mérten állítják be. A stancolás végbemehet ütéssel vagy nyomás kifejtésével, ilyenkor úgy kell elképzelni az egészet, mint egy bőrlyukasztó. A stancoló borotvaéles kések segítségével képes kerekíteni és levágni a sarkokat, a késeket viszont bizonyos időközönként cserélni szükséges, hiszen a sok használttól életlenek lesznek.

Létezik még fém stancolás is, amit nehéz gépekkel végeznek, a fémek egyedi lyukasztásához pedig egyedi eljárást alkalmaznak.

Mi az a stancolás és mire jó?
Értékelés:

Post navigation