A nyomtatás kapcsán már biztos Ön is találkozott mind a két kifejezéssel. De tudja, hogy mit takar az egyik és mit takar a másik eljárás? Alapvetően nincs másról szó, mint két nyomtatási technológiáról. Mind a kettő végeredménye hasonló, legyen szó egy könyvről, szórólapról vagy újság nyomtatásáról. Viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik milyen nyomdai feladat elvégzésére alkalmas. Ezzel nem csak időt de pénzt is spórolhatunk magunknak, vagy vállalkozásunknak. Nézzük mi a különbség a két technológia között:

Digitális nyomtatás

Ha gyorsan kell valami és kis példányszámban (pl. 200-300 db prospektus) akkor jó választás a digitális nyomtatás.

A legtöbb nyomda zömében manapság a digitális nyomdagépeket az ún. xerografikus nyomtatást használó berendezéseket használja. Ezek gyakorlatilag megegyeznek az asztali lézernyomtatók technológiájával csak éppenséggel nagyban. Működésük nagy vonalakban a következő: lézersugár segítségével felviszik a tonerport egy dobegységre, ez adja át a gépben futó papír felületének a szilárd tintaport, végezetül egy fűtőegység segítségével ráégetik a papírra és így alakul ki a nyomat.

HP_Indigo
Digitális nyomtatás HP Indigo nyomdagéppel

A másik digitális nyomtatási technika, ami kevésbé elterjedt és igazából már félúton van az ofszet és a digitális nyomtatás között az un. electroink festékkel készült nyomtatási módszer, amit leginkább a HP használ és preferál. Itt már nem szilárd tintát, hanem folyékony festéket használnak a nyomdagépek és lehetőség van 2-3000 ív nyomtatására is. Egyik jelentős előnye, hogy jobb minőségű, mint bármely tonerbázisú rendszer. A nyomathordozón lévő electroink festékréteg 1 mikron vastagságú, így hajtogatáskor nem törik ki a nyomat. Az elektroink festékkel készült színes nyomatok “többet tudnak”, mint a hagyományos ofszet technológiával készültek. A pontterülés kisebb, és az így nyomott képek kinézete élesebbeknek hatnak. Ezek a berendezések meglehetősen drágák és nagyok is, és a kezelésük is több szakértelmet igényel mint az egyszerűbb xerografikus nyomógépek kezelése.

Ofszet nyomtatás

Ha valamiből sok kell, és mindazt szeretnénk olcsóbban megúszni.

Ofszet nyomtatás során nem ritka, hogy egy-egy megrendelés már eléri a több tízezres példányszámot is mindezt pénztárcabarát módon. Úgy működik, hogy alumínium ofszet lemezeket készítenek a négy nyomdai alapszínnek megfelelően (Cyan, Magenta, Yellow, Key). Mivel a három alapszín együttesen nem ad teljes feketét a színkeverés során szükséges a kulcsszín “Key”, azaz a fekete használata. Ezek a nyomóformák a nyomat helyén a festékező hengerektől felveszik a folyékony festéket, amit átadnak egy gumilepedővel bevont hengernek. Erről a hengerről kerül át a nyomat a papírra. Ezeknek a nyomóformáknak csak egyszeri előállítási költségük van, így minél többet nyomtatunk utána, annál olcsóbbra jön ki a darabár.

Ajánljuk figyelmébe korábbi cikkünket, melyből megtudhatja, hogyan spórolhat az otthoni nyomtatás során: kellékanyag utánpótlás olcsón.

Digitális vagy ofszet nyomtatás?

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük