A kritikus infrastruktúra nem más, mint egy ország, gazdaság, vagy régió azon – elsősorban állam által működtetett – közhálózata, amely a zökkenőmentes működéshez szükséges nélkülözhetetlen dolgokat tartalmazza. Ezek olyan rendszerek, hálózatok és eszközök összessége, amelyek annyira létfontosságúak, hogy folyamatos működésük szükséges a nemzet lakosságának jólétéhez, biztonságához, vagy egészségének megőrzéséhez. Amennyiben a rendszerben nagyobb probléma adódik, úgy beláthatatlan következmények történhetnek.

A kritikus infrastruktúra kategóriái közé tartozik a fizikai, az informatikai infrastruktúra és a kiberinfrastruktúra. A fizikai alatt azokat a létesítményeket, épületeket, komplex rendszereket értjük, mint amilyenek az erőművek, a vízhálózatok, hidak, utak. Elég csak belegondolni például abba, hogy egy háború esetén a támadó felek miért próbálnak először ezekre lecsapni: amennyiben megfelelően nagy kárt tudnak okozni, úgy komolyan le tudják bénítani a megtámadott felet.

Az információtechnológiai infrastruktúra magába foglalja az információátvitelhez nélkülözhetetlen kommunikációs hálózatokat és rendszereket. Ide soroljuk az internetet és a távközlési – telefonos – hálózatokat.

A kiberinfrastruktúra a digitális rendszerek működéséhez elengedhetetlenül szükséges hálózatokat, rendszereket és eszközöket foglalja magába, mint például a számítógépes hálózatok és szerverek.
Tovább lehetne lebontani a fentieket, hiszen az energia-, víz-, közlekedési-, információs technológiai hálózatok mellett kritikus infrastruktúrának minősül az egészségügyi ágazat, a szennyvízhez kapcsolódó rendszerek, vagy a hulladékkezelés is. De nem nehéz belátni azt sem, hogy kórházak, orvosok nélkül szintén meg tudnak bénulni, egy esetleges vészhelyzet – ami lehet háború, vagy járvány – idején.

Nem csak háború okozhat kárt a kritikus infrastruktúrában

A veszélyforrások között szerepelhetnek természeti csapások is, mint amilyen egy földrengés, hurrikán, vagy árvíz, de ide sorolhatjuk akár a Covid-19-et is, ami jelentős terhelést okozott az egészségügyi központoknak. Egyes országok pedig előszeretettel intéznek kibertámadásokat is más nemzetek ellen.

A létfontosságú infrastruktúrák védelme éppen ezért kiemelt fontosságú minden ország számára, az alapvető szolgáltatások, a nemzetbiztonság és a gazdaság működésének fenntartása érdekében. Legnagyobb részben ez világszerte az állam feladata, azonban sokszor a magánszektornak és a lakosságnak is ki kell vennie a részét belőle.

Kritikus infrastruktúra: A nemzet biztonságának, gazdaságának, egészségének és biztonságának gerince
Értékelés:

Post navigation