Nagyszüleink, korábban még el sem tudták képzelni az életet kemence nélkül. Vidéken, szinte minden házban volt kemence hiszen a benne sült kenyér fontos sőt mondhatjuk azt is, hogy nélkülözhetetlen szerepet kapott az életben, de a hagyományos disznótorban is pótolhatatlan helye volt. Manapság pedig a pizza miatt lettek népszerűek ezek a régi kemencék. A régi idők kellemes hangulata és napjaink egyik kedvenc étele miatt egyre többen döntenek úgy, hogy az otthonukban is építenek egy kemencét. Ebben a bejegyzésünkben a kemence építéshez adunk néhány ötletet.

Hova építsük a kemencét?

Egy kis kemencét felépíthetünk a teraszra, vagy a kertben lévő fa alá. Nagyon jól kihasználhatjuk a kora tavasztól késő őszig tartó meleg időszakban. Egyetlen egy hétvége alatt süthetünk pizzát, kenyeret, különböző típusú húsokat és persze krumplit is. Szóval a kikapcsolódás garantált.

Mire figyeljen kemence építése előtt?

A kemence építése előtt fontos, hogy helyszíni szemlét tartsatok az otthonotokban. A kemencének mindenképpen illeszkednie kell a hely adottságaihoz. Ezen kívül fontosak a te elképzeléseid is. Szóval gyűjts képeket, vagy ha egy komplett kerti konyha építésén gondolkozol, akkor mérlegeld azt is, hogy hol is legyen benne a kemence.

Ezen kívül nézz utána annak is, hogy milyen alapanyagok szükségesek a kemence építéshez. Ha megtalálsz otthon egy-két dolgot, akkor csökkentheted a költségeket is. Végül pedig készítsétek el a kemence tervrajzát is, csak így lehetséges az építést tökéletesen végrehajtani.

A kemence építés után

A kemence felépítése után már alig várjátok, hogy kipróbálhassátok azonban az első sütésre is fel kell készülni. Fontos, hogy a kemencét megfelelő alapanyagokkal fűtsétek fel. A legjobban akkor jártok, ha száraz fát használtok!

Kemence építés

Post navigation