Szállítmányozás

A szállítmányozásnak jelentős szerepe van minden cég életében szerte az egész világban. Rendkívül összetett folyamat, alapos tudást és odafigyelést igényel. A szállítmányozó cég feladata, hogy megszervezze a megrendelők által kért rakomány szállítását egyik pontból a másikba. Mindig igyekeznek megtalálni a legköltséghatékonyabb, legbiztonságosabb megoldást és odafigyelnek arra is, hogy a szállítandó dolgok gyorsan célba érjenek. Sokan úgy vélik, hogy a szállítmányozás és a fuvarozás ugyanazt takarja, de ez nem így van, mert a speditőr cég kizárólag a szállítást szervezi meg, a fuvarozó pedig saját járművével a szállításról is gondoskodik.

Szállítmányozás

A szállítmányozás folyamatának több formája is van. A legideálisabb kiválasztása függ attól, hogy pontosan milyen áruról van szó, és számít az is, hogy mikorra, hova kell megérkeznie.

Milyen szállítási módok léteznek?

Megkülönböztetünk közúti, vasúti, tengeri és légi szállítmányozást.

Mi jellemző ezekre a szállítási formákra?

A közúti szállítmányozást szinte mindenhol alkalmazzák, mivel a raktárakba a rakomány gépjárművek segítségével juttatható el. A vasúti szállítmányozás ugyan olcsóbb megoldást jelent, de sínhálózat nincs minden szükséges helyre kiépítve, ezért van az, hogy a kettőt általában összekötik és ameddig csak lehetséges vasúton szállítják a rakományt.

A tengeren történő szállítás óriási mennyiségű áru mozgatását teszi lehetővé, rendkívül kedvező árakon. Hátránya viszont, hogy igencsak lassú, akár hónapokig is eltarthat. A legoptimálisabb útvonal megtalálása érdekében, sokszor kerül összeköttetésre közúti és vasúti szállítással. A légi szállítmányozás leginkább akkor választják, ha rövid idő alatt oda kell érnie az árunak. Ez a legdrágább szállítási mód, de a leggyorsabb is.

Ha legalább kettő összekapcsolásra kerül, akkor kombinált szállítmányozásról beszélünk.

A szállítmányozás fontossága!

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük