Műanyag nyílászáró

A téli nyílászáró karbantartás egy sokak által nem ismert művelet, pedig kritikus fontosságú akkor, ha szeretnénk, hogy ablakunk hosszú ideig megfelelően ki tudja szolgálni otthonunkat. A legtöbb ablakszerelő ugyanis nem fordít már arra energiát, hogy felvilágosítsa a vásárlókat, pedig jelentős problémákat tud okozni, ha nem tesszük meg a szükséges lépéseket.

Hogyan fogjunk neki a nyílászáró karbantartásának?

Először is meg kell nézni, hogy át lehet-e állítani a nyílászárót téli üzemmódba. Ezt abban az esetben kell megtenni, ha télen úgy érezzük, hogy nem zár megfelelően, és bejön a hideg. Létezik egy egyszerű teszt: fogjunk meg egy papírlapot, csukjuk rá az ablakot és próbáljuk meg kihúzni. Amennyiben ez lehetséges, úgy vélhetően nyári üzemmódban van. Ilyenkor minden állítási ponton fordítani kell, általában imbuszkulcs, vagy csavarhúzó segítségével. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, úgy inkább kérdezzük meg az ablakszerelőt, aki telepítette a nyílászárót, hogy mi a teendő. A témával kapcsolatos korábbi bejegyzésünket itt találja: Nyílászárók téli-nyári beállítása

Mit tehetünk még a karbantartás keretén belül?

A karbantartás másik tipikus területe a műanyag profiljának a tisztítása. Nagyon fontos, hogy nem szabad erőteljes, vagy alkoholos tisztítószert használni, mivel bár látszólag alaposan lepucolják a lerakódásokat, hosszú távon kárt tehet a profilban.

Nem szabad továbbá megfeledkezni a fém alkatrészek karbantartásáról, mivel ezeket legalább évente be kell olajozni. A gumitömítéseket is ugyanilyen gyakorisággal érdemes átkenni szilikon gumiápoló szerrel.

Szilikonos gumiápoló
Szilikonos gumiápoló

A fentieket bármikor el lehet végezni, nem csak tél előtt. Azonban a vízelvezető nyílások tisztítását érdemes a fagy beállta előtte időzíteni, hiszen ha bent reked a víz és ott megfagy, úgy komoly kárt tehet az ablakban.

Amennyiben biztosra szeretnénk menni, úgy mindenképpen szakember segítségét kell kérni, hiszen időközönként szükség lehet a nyílászárók finomhangolására, esetleg ideiglenes leemelésére is.

Ajánljuk figyelmébe a témával foglalkozó korábbi írásunkat is: Mire ügyeljünk műanyag ablakok tisztításánál?

Téli nyílászáró karbantartás
Értékelés:

Post navigation