Mára már nem kérdéses, hogy a napelem rendszerek jelentik a közeljövő elektromos áram ellátásának kulcsát. A kérdés mindössze annyi, hogy ezt ki és mikor ismeri fel?

Magyarország éghajlati adottságait tekintve igen előnyös helyzetben van, aránylag (a térség országaihoz képest) magas a napsütéses órák száma ami kedvező a napelemek telepítésének. Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy mi van a téli időszakkal vagy a felhős idővel?

Nos, a napelem rendszer még ilyenkor is képes áramot termelni, igaz hatásfoka messze alulmarad a napsütötte napokon megtermelni képes áram mennyiségének, de még ez is jelentős segítség lehet egy családi ház vagy ipartelep számára.

Napelem vagy napkollektor?

Sokan összekeverik e két fogalmat. A napelem panelek segítségével elektromos áramot (pl. villanyt), míg a napkollektorok segítségével hőt (pl. meleg vizet) tudunk előállítani.

Napelemes rendszerek típusai

Hálózatra tápláló napelemes rendszer

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer ma a napenergia-hasznosítás egyik leggazdaságosabb módja. Dióhéjban ha a rendszer többet termel, mint a fogyasztás
akkor az energia többletet betáplálja a közcélú hálózatba, ha pedig kevesebbet termel (pl éjszaka), a szükséges energiát a hálózatból pótolják.

Szigetüzemű rendszer

Ez teljes függetlenség a közcélú hálózattól és felhasználási módja is szűkebb mint az előzőkben bemutatott rendszeré. Előszeretettel használják tanyákon, nyaralókban, vagy ott ahol a közcélú hálózat nincs elérhető távolságban.
A megtermelt elektromos áramot akkumulátorba gyűjtik és éjszaka, illetve a kevesebb napsütéses órákkal megáldott napokban képes biztosítani a elektromos igényeket.

A napelem ára

Mint minden befektetésnél, itt is csak hosszú távon érdemes 10-15, de inkább 20-25 éves távlatokban gondolkodni. Az egyszeri befektetési költség (1,5 – 2 millió forint) sokakat elrettent, de ha jobban utánaszámol az ember, akkor rájön, hogy igenis megéri az árát. A havonta kifizetett 10-15 000 Ft-os villanyszámlákhoz képest a napelem ára egy egyszeri beruházás, ami után a fenntartási költség már minimális. A rendszer beüzemelése után évekig, évtizedekig nem kell törődjünk a csekkel, nyugodtan hátradőlhetünk.

Napelem mint hosszútávú befektetés

Post navigation