Kezdjük mindjárt a gumicserével. Március végére a nappalok kellően melegek – tartósan +7 fok feletti hőmérsékletnél érdemes cserélni – ahhoz, hogy lecseréljük az abroncsainkat. Viszont akik jellemzően még éjszaka használják az autójukat, amikor még mínuszok is előfordulhatnak, fennhagyhatják egy rövid ideig a téli szettet.

Miért is érdemes cserélni? A napsütés következménye, hogy az aszfalt hőmérséklete emelkedik, ami maga után vonja, hogy a lágy téli gumik sokkal hamarabb melegednek és csúsznak meg, az útburkolaton mint a nyáriak. Mindezek mellett hamarabb is kopnak!

Ha valaki netán pontokba szedve szeretne képet kapni a fontosabb autóápolási tippekről, annak figyelmébe ajánljuk a következő linket: tavaszi autóápolás főbb pontjai.

A leszerelt gumikat érdemes megtisztítva, gumiápolóval bekenve és leengedve tárolni. De mielőtt elraknánk nem árt az abroncsot átvizsgálni és ha rendellenes kopást tapasztalunk, vagy még korábban azt vettük észre, hogy a gépjármű vízszintes úton jobbra vagy balra húzott, akkor mihamarabb érdemes elvinni az autót futóműbeállításra.

Gumicsere alkalmával vizsgáljuk át az autó alját és minden kis zeg-zug-ot, a küszöböket, keressünk rozsdafoltokat és kavics felverődéseket. Ezeket érdemes még ilyenkor megfelelően kezelni. Ajánlott átnézni a gumiharangok állapotát is, hátha a tél alkalmával megsérültek, esetleg kiszakadtak. Ez utóbbi esetben ennek cseréjéről is gondoskodnunk kell.

Autómosás
Autómosás

Mosás esetén fontos a karosszéria és a kerékjáratok megtisztítása és egy teljes alsó mosás sem árt. A mosáshoz célszerű lehet a gépit, hanem a benzinkutakon lévő nagynyomású mosót igénybe venni. A motorház környékét is tisztítsuk meg, de azt már ne a nagynyomású mosóval. Oda egy nem túl erős vízsugarú slag is megteszi. A hűtőből célszerű kimosni a koszt, a sót és a bogarakat.

A karosszériát kefével, szivaccsal és bő vízzel történő átmosás után egy nedvszívó kendővel át is törölhetjük. A keletkezett karcolásokat polírpaszta segítségével orvosolhatjuk egészen addig amíg csak a lakk sérült és a teljes fényezés még nem kopott le. Ebben az esetben is van megoldás. Ehhez válasszunk megfelelő színű, márkaszervizből beszerezhető, vagy akár festékboltban kevertethető javítókészletet vásárolni. A nyárra való felkészítés egyik fontos lépése a waxolás. Ezáltal nem csak a fényezés lesz csillogóbb és ellenállóbb a karosszéria a karcok ellen, hanem az UV sugárzás káros hatásait is kivédhetjük.

Az ablaktörlőket is célszerű ellenőrizni és ha már kopottak akkor szükség szerinti cserélni. Az olaj, a hűtőfolyadék, és a szélvédőmosót is ellenőrizzük. Szenteljünk egy kis figyelmet a klíma tisztításra is. A pollenszűrőt is érdemes cserélni legalább évente egyszer, így ha még nem tettük meg itt az ideje. Ne hagyjuk ki a takarításból a kocsi belsejét se. Amit lehet pakoljunk ki és porszívózzuk ki az autót.. Az autóban tallható műanyag részeket, műszerfalat és az ajtókédereket gumiápolóval kenjük át. Az ülések huzatát is érdemes kitisztítani.

Tavaszi autóápolás

Post navigation