A burkolás befejező fázisa a fugázás, amit ha nem megfelelően végzünk vagy végeztetünk el, a végeredmény nem lesz jó és hamar tönkre mehet a burkolólap és a csempe is. Ezáltal kárba vész a munkára fordított idő, energia és a nem kevés pénz. A fuga erősíti a csempék tapadását és meggátolja a nedvesség bejutását.

Fuga mérete

Nem mindegy, hogy milyen típusú fugát vásárolunk, nagyban függ a burkolóanyag (csempe) választásától. A burkolóanyagok közti szélességet is több szempont alapján kell eldönteni. Ha pontos a méretezés, akkor lehet egészen vékony fuga, például retifikált (elvágott) lapok esetében 2mm a javasolt, hagyományos lapoknál padlón 3-4mm, falon 2-3mm tanácsolt, hullámos szélűeknél pedig 5mm.

fuga

Milyen fugát válasszunk?

Figyelembe kell venni, hogy milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve. Ha padlófűtésünk van érdemesebb flexibilis fugát alkalmazni, teraszra és egyéb kültéri részre pedig fagyálló, vízlepergető flexibilis fuga való. Színben olyat válasszunk, amilyet szeretnénk, az teljesen mindegy. A lényeg, hogy nagyon ne térjen el a burkolólap színétől, esztétikailag mutasson jól. Arra számítsunk, hogy ha nagyon világos mellett tesszük le a voksunkat, az hamar összekoszolódik. Konyhába kitűnő választás az EPOXY fuga (Baumacol PremiumFuge), hiszen a hagyományos fugákkal szemben nem szívja magába a zsírt, és ha rákerül könnyen letörölhető. Üveg és márványmozaikhoz alkalmas például a KERACOLOR FF FLEX Mapei fuga, aminek a szilárdsága nagyon tartós, még akkor is, ha nagy igénybevételnek van kitéve. Szilikon fugára ( SIL60 Szilikon) akkor van szükség, ha hézagok, sarkok, fal-padló csatlakozások munkálására kerül a sor. Ezeknél a helyeknél legtöbbször kipereg a fuga, ezért van szükség a szilikonra, mivel megakadályozza ezt a kellemetlen folyamatot.

Fuga száradási ideje

Mielőtt hozzákezdenénk a hosszú munkához, tüzetesen ellenőrizzük le, hogy a burkolat alaposan megszáradt-e, 24 óra minimum szükséges hozzá. Maga a fugázóanyag pedig nagyjából fél óra alatt szilárdul meg teljesen. Ezt követően a felesleget egy nedves szivacs segítségével távolítsuk el.

Mikor melyik fugát érdemes használni?

Post navigation