A kutyák a séták közban hajlamosak húzni és rángatni, ez főleg a nagytestű ebek tekintetében érvényesül. Biztonságosabbnak bizonyulnak azok a fajta megoldások, amelyek nem okoznak fulladást, köhögést, ilyenek például a hámok, ugyanis a hagyományos nyakörvek hajlamosak az említett problémákat generálni. Sokan nem tudják, de a kutya pajzsmirigye és nyálmirigye is károsodhat, ha  éppen a pórázt megrántja vagy a gazdi kissé szorosra állítja a nyakörvet. Egy hagyományos lapos nyakörv veszélyes lehet abból a szempontból is, hogy fennakadhat egy alacsonyabban fekvő ágon vagy kerítésen és ennek sajnos akár tragikus kimenetele is lehet.

Vannak olyan ebek is, akiknek a testfelépítése olyan, hogy bármikor könnyedén kibújhatnak a nyakörvből, éppen ezért célszerű a hámok mellett döntenünk, egyébként ilyen kutyafajta lehet az agár is. Az apró kutyafajtákra is veszélyt jelentenek a nyakörvek, mint például a csivavára, esetleg törpe uszkárra, elég egy óvatlan pillanat és máris megtörténik a baj. A nyakon keletkező nyomás, amit a nyakörvek váltanak ki, a légcsőre sincs jó hatással, ráadásul a szemben is nagyban növeli a nyomást. A kutyahámmal viszont az említett problémák orvosolhatóak, így a kutyust nem fogják fenyegetni a nyakörvvel járó veszélyek.

Mely ebeknek javasolt okvetlen a kutyahám használata?

Mint már említettük, a nagyon apró kutyafajták légcsöve, torka érzékenyebb és rövidebb az orruk, éppen ezért a hám bizonyul számukra a legjobb megoldásnak, a sérülések elkerülése érdekében. A kutyahámok az ebek számára is kényelmesebb viseletet jelentenek, arról nem beszélve, hogy a gazdiknak is lényegesen könnyebbé válnak a sétáltatások. Ma már számtalan típusú kutyahám beszerezhető, színben, mintázatban és méretben is bőven van miből válogatni, de célszerű egy tartalékot is beszerezni, hogyha az egyikkel valami probléma adódna, akkor legyen a tarsolyunkba egy másik is, hiszen a mindennapok során a séták nem maradhatnak el.

A kutyahámok használatának előnyei
Értékelés:

Post navigation