A zsarolóvírusok már több mint három évtizede megjelentek az informatikában, és sokszor képesek eldönteni akár egy nagyobb gazdasági társaság jövőjét. Ezek a programok hajlamosak arra, hogy letiltsák a számítógép, laptop, vagy mobiltelefon használóját arról, hogy hozzáférjen az eszközön tárolt dokumentumokhoz, programokhoz, képekhez, videókhoz, egyéb fájlokhoz, és csak abban az esetben oldják fel a korlátozást, ha a célszemély jelentősebb összeget átutal egy meghatározott bankszámlára.

Úgy kell ezt a jelenséget elképzelni, mint egy filmbéli túszejtést: az elrablók váltságdíjat kérnek annak fejében, hogy visszaadják a családjának az elrabolt személyt, csak itt az adatokkal történik ugyanez. Ráadásul ugyanúgy nem garantált, hogy az ígéretüket be is tartják, hiszen az átutalást követően azt csinálnak az információkkal, amit csak szeretnének.

Hogyan terjed egy zsarolóvírus?

A zsarolóvírusok többféleképpen tudnak terjedni a digitális térben. Gyakran egy ártatlannak tűnő email csatolmányának a megnyitását követően fertőzi meg a számítógépet, vagy akár az egész informatikai hálózatot a kártevő. Ezek a levelek sajnos nem akadnak fent a spam szűrőkön, és ha figyelmetlen a felhasználó, akkor pillanatok alatt óriási károkat tud okozni a tudtán kívül.

2020-ban látványosan megugrott a home office-ban dolgozók száma. Mivel nagyon sok cégnek gyorsan kellett átállnia a távoli munkavégzésre, ezért nem volt elegendő idő arra, hogy megtegyék a szükséges biztonsági lépéseket, vagy egyáltalán felmérjék a kockázatokat. Számtalan cég esetében beszélhetünk arról, hogy a munkatársak gyenge jelszóval rendelkeznek, vagy nincsenek vírusirtók, tűzfalak telepítve a számítógépeiken. A hackerek ezt ki tudják használni, és ezeken a réseken keresztül be tudják juttatni a zsarolóvírust egy vállalkozás rendszerébe.

A fentieken túl az ilyen kártevők képesek a kétes oldalakon elhelyezett reklámok lekattintásával is megfertőzni egy egész rendszert. Fejlettebb változataik az adott eszköz biztonsági védelmét először kikapcsolják, majd észrevétlenül elkezdik a fájlok titkosítását. A felhasználó már csak akkor értesül a támadásról, amikor a zsarolóvírus befejezte a munkáját.

Milyen zsarolóvírusok vannak még?

Többféle módszerrel próbálják a hackerek korlátozni a hozzáférést egy adott eszközön. Előfordul, hogy be tud tölteni a rendszer, de egyetlen fájlt sem lehet megnyitni, vagy másolni, de olyan kártevők is léteznek, amelyek a teljes belépést teszik lehetetlenné.

A kevésbé fejlett technológiát alkalmazó spammerek az emberek félelmeire igyekeznek hatni. Tőlük olyan emailek érkeznek, amelyek azzal fenyegetnek, hogy zárolják a számítógépet, vagy mobiltelefont, ha nem utal át a felhasználó egy meghatározott összeget, azonban konkrét támadás nem bújik meg a háttérben. Ezek az üzenetek habár rémisztőnek tűnnek, de könnyedén felismerhetőek: általában magyartalan mondatokat tartalmaznak, és olyan állítások szerepelnek benne, amelyeknek nincsen alapja.

Mi az a zsaroló vírus és hogyan lehet eltávolítani? Mit tegyünk és mit ne ha ilyenbe futunk?
Értékelés:

Post navigation