A céges autók napjainkban meglehetősen népszerűek a munkáltatók körében. Számos vállalkozás biztosít a dolgozóinak gépjárművet, ezzel is megkönyítve a dolgukat. Főleg azok a munkavállalók kapnak céges autót, akik vezető beosztásban dolgoznak vagy a munkájuk megköveteli, hogy sűrűn járjanak el külső helyszínekre, például ügyfelekhez megbeszélésre. A céges autók kapcsán bizony számos kérdés felmerül, hogy az érintett személy pontosan mire is használhatja, lehet-e például a magánszemélynek céges autóval bejárnia dolgozni, de az is fontos, hogy mi a helyzet ilyenkor az áfával és az egyéb kiadások mikét alakulnak.

A munka törvénykönyve kimondja, hogy a munkavállaló kötelessége megjelenni a munkáltató által kijelölt helyen és időben, mindezt munkaképes állapotában. A munkavállaló felelőssége, hogy a lakóhelyéről eljusson a munkaállomására, amit bármilyen közlekedési eszközzel megtehet. A lényeg az a céges autók kapcsán, hogy a dolgozónak mindent dokumentálnia kell, hogy mikor és mennyit használta a gépjárművet céges, illetve magáncélokra, mivel ezzel az adott vállalkozásnak el kell számolnia. A céges autó tankolását jellemzően az a személy végzi el, aki használja, de itt is mindent pontosan fel kell jegyeznie. Ma már létezik magán benzinkút is, így bizonyos vállalkozásoknak van lehetőségük ilyet is telepíttetniük.

Hol lehetnek magán benzinkutak?

Hazánkban számos olyan ipari telephely van, ahol nem csak a terület óriási, hanem gépparkjuk is jelentős mértékű. Ezeken a helyeken számos teherautó, kamion, targonca vagy éppen markoló található, amelyekkel a munkavégzés is történik. Az említett járművek ugyanúgy üzemanyaggal működnek, mint a személygépjárművek, tehát bizonyos időközönként meg kell tankolni a tartályaikat. Ilyenkor jöhet szóba üzemanygkutak, tankolóautomaták telepítése az efféle ipari telepeken, amelyek segítségével a haszongépjárművek mindig munkaképesek lehetnek. Napjainkban ez olyan technológia, ami nagyon jól kontrollálható, így nem lehetséges az üzemanyagot magán célra felhasználni.

A tartálykészletek tehát folyamatosan figyelve vannak, a telepítő cég nagyobb eltérés esetén azonnal riasztja az illetékeseket. Az eltérés oka szakértők segítségével megállapításra kerül, továbbá arról is gondoskodnak, hogy rendeltetésszerűen működjön az üzemanyag technológia és a pontosság is adott legyen.

Céges autók, egyéb munkagépek tankolása
Értékelés:

Post navigation