„Kimondottan önálló színház – mely büszkeséggel tölt el bennünket,
mert míg más vármegyékben bizony egyetlen színház is alig van, addig
mi most már két színházzal is dicsekedhetünk.” (Miskolczi Napló)

Valódi színháztörténeti kuriózum, meglepő, de tény, a múlt század húszas éveinek első felében Mezőkövesden, a 20.000 főt sem számláló községben jól felszerelt, zsinórpadlással, süllyesztővel, zenekari árokkal, öltözőkkel, páholyokkal ellátott, igazi, nagy sikereket megélt teátrumot épített és tartott fenn a község kultúrát kedvelő lakossága. A Színházi Élet így dicsérte: „Egy rendes kis színház… az egyetlen Magyarországon, de egész Európában kevés város műkedvelői dicsekedhetnek ilyesmivel.” A nézőtéren 450 ember fért el. Összehasonlításul: az egri Gárdonyi Géza Színház nézőtere ma 417 nézőt tud fogadni + van 20 pótszék. Saját társulata volt, 5 év alatt 100 előadást játszott, de hivatásos vendégtársulatokat is fogadott. Egerből és Miskolcról is jöttek nézők, hiába volt mindkét megyeszékhelynek saját színháza.
Hét részes cikksorozat fogja bemutatni létrejöttének történetét, magát az épületet, a társulatot, az előadásokat, a megyei és országos visszhangot és a szomorú véghez vezető okokat. Attól kezdve, hogy a mezőkövesdi járásbíró felsége, Steinbarzer Alajosné felvetette egy haladó szellemű egyesület megalakítását, addig, míg Gaál István főkántor, Kaló Jenő és dr. Székely Béla ügyvédek, akik pártolták és segítették saját anyagi erejükkel is a színház létrejöttét, a csak ígérgetett, de meg soha nem érkező állami segítség elmaradásának következtében megkeseredve voltak kénytelenek megbánni nagyszerű tettüket.
Sorsa hat év után megpecsételődött. Szomorú, méltatlan véget ért. Nem érdemelte sem ezt, sem, hogy bár még 100 éves sem volna, mára már elfeledték, noha egyedülálló volt a magyar színháztörténetben.
A sorozat első fejezete május 11-től olvasható (s azután két hetente) a gardonyiszinhazblog.gportal.hu-n.

AZ ELFELEDETT TEÁTRUM
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük