A koronavírus-járvány miatt sokkal jobban oda kell figyelnünk környezetünk tisztán tartására, beleértve az autó belsejének rendszeres fertőtlenítésére is. Ebben az időszakban jobb, ha messziről elkerüljük a tömegközlekedést és inkább autóval közlekedünk. Ahhoz, hogy még jobban csökkentsük az esélyét a járvány terjedésének, igyekezzünk egyedül utazni. Amennyiben többen ülünk be a gépkocsiba, mindenképp viseljünk maszkokat.

Az autót a nap végén okvetlen fertőtlenítsük, hiszen a vírus több napig is képes életben maradni a különféle felületeken és ugyanúgy meg tudja fertőzni az egyéneket. A rézfelületeken 4 órát, kartonpapíron 24 órát, műanyagon és nemesacélon pedig akár 4 napig is fertőzhet.

Mivel fertőtlenítsük a felületeket?

Olyan tisztítószereket alkalmazzunk, amelyek nem tartalmaznak klórt, mert a hidrogén-peroxid károkat okozhat. Zsíroldás céljából sok háziasszony használ meleg szappanos vagy mosogatószeres vizet, ez is jó lehet az autó belső részének a tisztításához, de a szakemberek inkább a 70%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőszereket javasolják, mivel ezek képesek teljes mértékben elpusztítani a vírusokat, kórokozókat, baktériumokat. Az effajta szerek nem tesznek kárt a felületeken, a bőrt viszont szárítják. A tisztítószert tegyük egy mikroszálas törlőkendőre, majd alaposan töröljünk át mindent, főleg azokat a részeket, amelyeket biztos, hogy megérintettünk.

Az autót kívül és belül is fertőtlenítenünk kell. A külső részen kezdjük a kilincsekkel, majd folytassuk a tanknyílásnál és végül a csomagtartó zárja se maradjon ki. A motorháztető nyitó részéről se feledkezzünk meg. A művelet előtt érdemes az utasteret kiporszívózni és letörölni a port. Először töröljük át a kormányt és környékét, a gombok se maradjanak ki. Ezt követően jöhet a kézifék, ablakemelő, belső kilincsek, biztonsági övek, szellőzőnyílások, kapcsolók, kesztyűtartó, tükörállító karok, könyöktámaszok és végül az ülések.

A folyamat végén okvetlen szellőztessünk, legalább 15 percig és hosszasan mossuk meg a kezünket. A takarításhoz használjunk gumikesztyűt és több kendő álljon a rendelkezésünkre.

Hogyan fertőtlenítsük az autó belsejét?
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük