Kezdjük mindjárt az elején, hogy mi is az a kötőhártya? Az nem más, mint a szemfehérjét borító áttetsző, erekkel sűrűn átszőtt hártya. Ez fedi a szemfehérjét és a szemhéjak belső felszínét.

És mikor beszélünk gyulladásról?

A kötőhártya gyulladás pedig nem más, mint egy összefoglaló elnevezés amely a kötőhártya gyulladásos megbetegedéseit takarja. Ennek három jelentős válfaja ismert. Az első a bakteriális, a második a vírusos a harmadik pedig a nem fertőző. Első esetben valamilyen kórokozó áll a háttérben vagy valamilyen szexuális úton terjedő betegség. A második esetben valamilyen légúti huruttal járó betegség mellékhatásaként jelentkezhet vagy valamilyen bélfertőzésért felelő vírus idézi elő. Míg a harmadik típusnak a kiváltója valamilyen allergiás tünet, szemszárazság, mértéktelen monitor nézés vagy éppenséggel egy légkondicionált helyiségben való huzamosabb tartózkodás.

Milyen módszerekkel lehet gyógyítani?

Szerencsére ez a betegség könnyen és gyorsan orvosolható szemcsepp használatával. Fertőző kötőhártya gyulladás esetében antibiotikumot tartalmazó szemcseppet ír fel az orvos. Sőt, abban az esetben is amennyiben a gyulladásért valamilyen vírus felel. Ezzel akadályozható meg a bakteriális felülfertőződést. Nem fertőző gyulladások esetében szintén szemcseppel tudunk védekezni. Allergiás tünetek kezelésére és szemszárazságra könnyfilm pótló szemcseppeket alkalmazhatunk.

A gyulladás sok esetbe magától is meggyógyul, ám a fertőzés és felülfertőződés valamint a különböző szövődmények veszélyei miatt érdemes orvoshoz fordulni.

Nézzünk két olyan otthoni “teát” amely szintén segíthet

1.) Euphrasia vagy ismertebb nevén szemvidítófű: az évek során már bizonyította hatásosságát kötőhártya gyulladás esetén valamint árpa illetve erőltetett szemek és szénanátha ellen.

2. ) Körömvirág: gyulladás csökkentő hatása miatt lehet segítség. Előnyös tulajdonsága még, hogy ritkán vált ki allergiás reakciót.

Mindkét esetben érdemes 250 ml forró vízbe 1 teáskanálnyit tenni a fent említett két gyógynövényből. A főzetet érdemes állni hagyni (15 perc) majd a vattapamacsot beáztatva és kinyomva borogatásként a szemre tenni kb. negyed órára. Naponta többször is megismételhető.

Amennyiben 1-2 nap elteltével nem tapasztalunk javulást, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Kötőhártya gyulladás és gyógyítása

Post navigation