Te tudod, hogy mi a különbség az optikai és a lézeres egér között?

Talán kezdjük mindjárt ott, hogy mi is az az egér? A számítógépes egér egy olyan periféria, ami az egérpadon az egérrel végzett mozdulatokat fordítja át a számítógép képernyőjén lévő kurzor mozgásává. Egy átlagos felhasználó számára igazi különbség nincs a két típus között viszont ha a költségeket nézzük akkor egy lézeres egér lényegesen drágább mulatság.

Az optikai egér LED világítást használ fényforrásként, míg a lézeres mint ahogy a neve is jelzi lézert. Mindkettő CMOS szenzorokat használ, hogy fényképeket készítsen arról a felületről, amelyen tartózkodik, és ezeket alkalmazza arra, hogy meghatározza a mozgást. Tehát az optikai és lézeres egér a mozgás lekövetésére alkalmazott technológiában tér el.

A lézeres egerek sokkal érzékenyebbek és nagyobb felbontással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy több pontot tudnak letapogatni egy centiméteren. Viszont a mai technológia már ott tart, hogy az optikai egerek képesek magasabb dpi értékek elérésére, és az átlagos felhasználó soha nem fogja észrevenni a különbséget. Az optikai egerek felbontása 3000 dpi körül van, míg a lézer egerek 6000 dpi körüli felbontással bírnak. Ami viszont fontos, hogy egyes játékok és a grafikai tervező programok esetében a különbség már számottevő lehet.

Az optikai egerek többsége csak annak a felületnek a felső rétegét érzékelik, ahol tartózkodnak. Például egy szövetből készült egérpad felső részét. Elemben a lézerfény képes sokkal mélyebbre hatolni és érzékenyebb a felület egyenlőtlenségére. Amíg az optikai egér kiválóan működik az egérpadon – vagy más kemény és nem fényes felületen – addig a lézer egér bármilyen felületen képes lesz működni.

Érdemes tudni, hogy a felület minősége azért befolyásol a lézer egér teljesítményét ugyanis több vagy kevesebb „zajt” vesz fel eltérő sebesség esetén annak a felületnek a képéről, amelyen az egeret használják. Ez a tény viszont grafikusok vagy gamerek számára már zavaró is lehet.

Optikai vagy lézeres egér?

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük