Ma már a 3D nyomtatás egyáltalán nem számít a jövőnek, akár otthoni felhasználásra is vásárolhatunk egy 3D nyomtatót, amennyiben mélyen a pénztárcánkba nyúlunk. Sokan szeretnek kisebb-nagyobb tárgyakat kinyomtatni, legyen szó valamilyen figuráról, alkatrészről, művészeti termékről vagy egyéb dolgokról. Ma már még a bérnyomtatás is egyre elérhetőbbé válik, így már a nyomtató megvásárlása nem is annyira szükséges ahhoz, hogy ezt-azt kinyomtassunk.

wrench

Lássuk, milyen egyéb, komolyabb felhasználási lehetőségei vannak a 3D nyomtatásnak.

prosteticA 3D nyomtatásnak az egészségügyben való felhasználási lehetőségeit már vizsgálgatják többek között hazánkban is, egyebek mellett a protézisek, csontpótlás, sínként való felhasználás, de akár még fogszabályzásnál is, és még sok más területen is lehet hasznosítani. A Debreceni Egyetemen pl. olyan csontpótlási eljáráson dolgoznak, amit nem kell csavarral rögzíteni, hanem összeépülnek a csonttal.

Sőt, van, ahol már úgynevezett CT-bone (CT-csont) nevű anyaggal (ami kálcium-foszfát alapanyagú, 3Ds nyomtatásnál használható anyag) már a páciensek számára egyedileg gyártott csont implantátummal már sikeresen dolgoznak. A végtag vesztett, vagy anélkül született emberek számára is tartogat reményt ez a technológia, mivel olyan művégtagok is előállíthatóak ezzel a technológiával, amivel már a mindennapos teendők is könnyedén elvégezhetőek lesznek, és a művégtag előállítása is egyre könnyebbé és olcsóbbá válik.

 

Egyszóval a 3D nyomtatás rengeteg olyan kaput nyitott meg, amit eddig még jó esetben sci-fi filmekben láthattunk, és ezzel is előrébb léphetünk egy pozitív jövő felé az egészségügyben.

Hogyan lopja be magát a 3D nyomtatás az egészségügybe

Post navigation