amszterdam Rijiksmúzeuma

Ha az ember valaha eljut Amszterdamba, meg kell látogatnia a nemzeti múzeumot. Mindenki ismeri a British Museum gyűjteményét, de a hollandusok egyáltalán nem szégyenkezhetnek. A nagy Amszterdam látványosságok között előkelő helyen állnak a művészeti és történelmi kiállításaik.

Mi a látnivaló arrafelé?

Hollandia történelme számos nagy festőt tudhat a magáénak. Rembrandt, Van Gogh, Frans Hals, és egy csomó név amit nehéz lebetűzni, de munkásságuk magáról beszél. Hiszen egy kép ezer szóval is felér. Vagy többel, ha a kép három méteres mint a híresebb darabok.

Háromszáz évnyi földi harcászat fegyverei és páncélzatai mellett, tengerészeti kiállítás is nagy terjedelemmel van. Makett hajók különböző méretben, ágyúk, és még az első da Vinci utáni tengeralattjáró modelljét is. Számos keresztény ikon és ékszerek, és ne egyszerű (vagy akár díszes) feszületekre gondoljunk. Ha az ember még nem látta egy dióhéjba belevájva Krisztus születésének jelenetét, nos akkor ez természetes, de mindenképp egy lenyűgöző látvány.

amszterdam Rijiksmúzeuma

Praktikus tudnivalók

A jegyeket szinte kizárólag online lehet megvenni, a bejáratnál a biztonságiak már csak leolvassák. Kilenctől nyit, azelőtt semmi sem nem mozdul a városban általában. A múzeum olyan hatalmas, hogy egy egész napos program könnyen elfér benne. Négy emelete van, két szárnya, és lift kicsi, gyakran mozgássérülteknek használják. Ez persze megviselheti a kisebb gyermekeket, és időseket, még úgy is hogy a legtöbb teremben van pihenőhely.

A ruhatár használatát komolyan veszik, és a látogatás maga is sokkal jobban telik ha nem kell több kilós csomagokat a hónuk alatt fogni. Viszont ha az ember utána siet valahova, érdemes számolni az extra idővel, hogy visszaszerezze a dolgait.

Amszterdam látványosságok: Amszterdami Múzeum, Rijksmuseum
Értékelés:

Post navigation