Mi az a korrózió, és hogyan védekezhetünk ellene?

Az egész folyamat egy kémiai reakció, ami a fémek lebomlásához vezethető. Az anyag roncsolódásának intenzitását nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékben nemes az adott fém, nyilván, ha csak csekély mennyiségben, akkor sokkal gyorsabban és erőteljesebben zajlik majd le a folyamat. Tehát a korrózió sebessége változó, amit nagyban meghatároz az anyag típusa is. A felületen keletkezett rozsdafolt már utal a jelenségre, ami egyre jobban csak halad befelé az anyagban, aminek szerkezetét is jelentősen roncsolja. Az acél esetében bizonyos helyeken ez kopást, vagy lemezes rozsdásodást eredményez.

Mi az a korrózióvédelem?

Az eljárással megelőzhető a fémek felületi és szerkezeti károsodása. Célszerű inkább korrózióálló anyagokat alkalmazni, ilyen például a rozsdamentes acél, ami krómot és nikkelt tartalmaz, az effajta ötvözeteket pedig elkerüli a rozsdásodás. Ilyen anyagú tárgyakat leginkább a gyógyászati eszközöknél, és az élelmiszeriparban használnak. Viszont a nagyobb méretű berendezések, -például ipari gépek, tartószerkezetek- esetében nem kivitelezhető ezeknek az anyagoknak a használata, hiszen ez nagyfokú kiadást jelentene számunkra. A jó hír az, hogy vannak olyan ipari festékek, amelyek ugyanolyan hatékonyan védik az ezzel bevont anyagokat a korrózió ellen.

Az ilyen típusú festékek védelmet jelentenek, mivel megakadályozzák, hogy nedvesség érje a felületet, ezáltal stabilitást és új megjelenést biztosítanak. Egy-, és többrétegű festékbevonattal is elláthatjuk őket. Az ipari festékeket használják vasúti hidak, felüljárók, személy-, és teherszállító járművek korrózióvédelme céljából is.

Mielőtt bevonásra kerül a fém néhány teendőt nem árt elvégezni. Fontos lépés az adatok pontos begyűjtése és a részletes tervezés. Vizsgáljuk meg milyen fajta és mekkora méretű felületről van szó, milyen a formája, kültéren vagy beltéren található-e, mi veszi őt körül, milyen környezeti hatások érhetik, mi az elvárás az élettartammal kapcsolatban.

Ezután következik a felület alapos előkészítése, amelynek módját a legtöbb esetben meghatározzák a festékgyártó cégek. Ami biztos, hogy teljesen tisztának kell lennie, ne legyen rajta zsíros, poros szennyeződés. Ha ez megtörtént jöhet a festés, elsőként az alapozó réteg, majd a közbenső és végül a fedőréteg.

Eloxálás

Az eloxálás egy olyan ipari eljárás, amely megvédi az alumínium felületét a további korróziótól mindamellett esztétikus fényes felületet ad a terméknek továbbá javítja annak felületét amely során az keményebbé válik. Bővebb információ a következő link alatt olvasható: alumínium felületkezelés.

Korrózióvédelem

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük