Az elmúlt évek technológiai fejlődése az otthoni környezetekbe is beköltözött. Az okos otthon, vagy angolul “smart home” már nem csak a science fiction filmekben létezik, hanem a valóságban is egyre szélesebb körben terjed el. De mit is jelent pontosan az okos otthon és, hogyan működik?

Mi az az okos otthon?

Egyszerűen fogalmazva, az okos otthon egy olyan rendszer, ahol a háztartási eszközök, berendezések és szenzorok össze vannak kötve, így kommunikálnak egymással. Az okos otthonokban a technológia és az internet segítségével távolról is irányíthatjuk a rendszereket, legyen szó fűtésről, világításról, biztonsági rendszerről, tűzhelyről, redőnyről vagy akár a zenelejátszásról.

Az okos otthon rendszerének központi eleme az ún. “hub”, vagyis központi egység, mely összeköti a különböző egységeket. Az eszközök, mint például okos égők, termosztátok, kamerák, szenzorok, az interneten keresztül kommunikálnak a hubbal, és az így gyűjtött információkat továbbítják a felhasználónak egy mobilalkalmazás vagy webes felület segítségével.

Miben nyújthat nagy segítséget az okos otthon?

Az okos otthon megoldások segítenek a fűtés, világítás és egyéb elektromos eszközök optimális használatában, így jelentősen csökkenthetik az energiafogyasztást. Az intelligens kamerák, mozgásérzékelők és ajtó/zár szenzorok révén az otthonunk biztonsága is növelhető. Ráadásul, ha bármilyen rendellenességet észlel a rendszer, azonnali értesítést kaphatunk mobilunkra. Az okos otthon rendszerek személyre szabhatók, így mindenki a saját igényei szerint alakíthatja ki az otthonát.

Hogyan kezdjük el?

Ha belevágunk az okos otthon rendszer kiépítésébe, érdemes kisebb lépésekben haladni. Kezdetnek válasszunk ki egy-egy területet, mint például a világítás vagy a biztonság, és kezdjük az ottani berendezésekkel. Ahogy egyre komfortosabban érezzük magunkat a megújult technológiával, úgy bővíthetjük rendszerünket.

Az okos otthon technológia terjedésével a fűtési rendszerek is egyre intelligensebbek és energiahatékonyabbak lettek. A hagyományos termosztátok helyett az okos termosztátok lehetővé teszik a fűtés távoli irányítását, automatikus beállításokat.

Az okos radiátor szelepekkel egyenként is szabályozhatjuk a radiátorok hőfokát. Ezekkel a termékekkel minden egyes szobában eltérő hőmérsékletet állítsunk be, így maximalizálva a kényelmet és az energiahatékonyságot, így például a nappalit melegebbre állíthatjuk, míg az alig használt kamrát hűvösebben tarthatjuk.

Az okos otthon megoldások nem csak a kényelmet és a biztonságot növelik, hanem az energiafogyasztás csökkentésével a környezetet is óvják. A technológia rohamos fejlődésével egyre több és több lehetőség nyílik meg előttünk, hogy otthonunkat a XXI. század követelményeinek megfelelően alakítsuk. Az okos otthon már nem a jövő, hanem a jelen!

Mi jellemző az okos otthonokra?
Értékelés:

Post navigation