A kellemes, hőmérséklet, a levegő ideális páratartalma mindannyiunk életében fontos, hiszen jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunkat, illetve a nem megfelelő feltételek az értékesebb ingóságainkban is kárt tehetnek, gondoljunk csak egy festményre vagy akár fából készült bútorainkra. A kellemes levegő kialakításában jelentős szerepe van a tökéletesen záródó ablakoknak és ajtóknak. Hangsúlyos szerep jut a tetőtéri ablakoknak is. Ezek a nyílászárók ugyanis elhelyezkedésüknél fogva fokozottan vannak kitéve az időjárási körülményeknek, legyen az csapadék, hó, vagy akár napsütés vagy uv sugárzás.

A tetőtéri ablakok jellemzője

A tetőablakok keretének alapanyaga lehet fa, fém, illetve műanyag, de beszerezhetünk különböző anyagokból előállított burkolatokkal rendelkező termékeket is. Az üvegezése is sajátos, általában műanyagból gyártják és jelentős szerepe van a kialakításának, vastagságának és minőségének.
A tetőtéri ablakoknál fontos a hőszigetelő tulajdonság az úgynevezett hőátbocsátási tényező értéke. (A hőátbocsátási tényező mutatja meg, mennyi időegységre jutó hőenergia hatol be az üveg 1 négyzetméternyi felületén 1 Celsius fok külső-belső hőmérséklet-különbség esetén.)
Érdemes jó minőségben és megfelelő mutatókkal ellátott ablakban gondolkodni ha szeretnénk a nyílászárónkat több évtizedig gondtalanul használni.

A modern drágább tetőablakok üveg felülete úgynevezett könnyen tisztuló bevonattal rendelkezhet. Ez nem más mint az üveg külső felületére felvitt tartós és láthatatlan bevonat, amely szétoszlatja a pára- és az esőcseppeket, és feloldja az üveg külső felületére kerülő szennyeződéseket.

A tetőtéri ablakra szerelt kiegészíthetők egész sorával védekezhetünk a fény és uv sugárzás ellen. Ilyen kiegészítők például a különböző rolók, redőnyök és reluxák.

A megfelelő pára- és oxigéntartalom biztosítása érdekében a tetőablakok több típusa un. beépített szellőzőnyílással rendelkezik, amelynek segítségével a szükséges légáramlás biztosítható a szobában az ablak csukott állapota mellett is.

Mit tegyünk ha már baj van?

Régebben, néhány évtizeddel korábban beépített tetőablakok azonban még más típusú alapanyagokból készültek – főleg fából -, ezért gyakran szigetelési problémákkal szembesülünk. Sok esetben csak a tömítés ment tönkre vagy véletlen le lett festve, de az is lehet, hogy nagymértékben elkopott a fa, esetleg nem is a nyílászáró maga a probléma hanem az ablak körüli hőszigetelő réteggel van gond. Ha tehát huzatos a lakás, esetleg becsorog az eső, vagy már penész is látható, akkor a tetőablak szigetelésével vagy így vagy úgy de gond van. Ilyen esetekben első lépésként célszerű a tetőablakokat átvizsgáltatni szakemberrel és ha a szakértő javasolja, akkor speciális hőszigetelő kerettel felszerelni. Ha az ablak oly mértékben megrongálódott már, hogy menthetetlen és erre nincs lehetőség, akkor a tetőablak csere jelenti a megoldást. Ilyenkor szintén érdemes nem csak az árat de a minőséget is szem előtt tartva választani a széles kínálatból (Roto, Eurolux, FAKRO, Hevestherm, Schindler, VELUX, stb.).

Hőszigetelt tetőtéri ablak
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük