1. Előkészítés: ha a felület nem sima, akkor azt burkolás előtt ki kell egyenlíteni. A falat gletteléssel esetleg vakolással, a padlót pedig aljzatkiegyenlítéssel vagy betonozással hozhatjuk szintbe. Ezt követően a bevonandó felületet alaposan le kell porolni, így biztosítható, hogy a ragasztó tökéletesen megtapadjon a bevonandó felületen. Ha a csempét ragasztunk csempére, akkor a ragasztandó felületet kötőhíddal kell lefedni, így erős kötés alakul ki a két anyag között. A teraszok vagy vizes blokkok esetében a megfelelő vízszigetelés elengedhetetlen. A kenhető szigetelőanyagot festőhengerrel és/vagy glettvassal célszerű felhordani a felületre.

2. Megtervezés: mérjük le a méreteket és hasonlítsuk össze a terven található méretekkel. Ha nincs előre elkészített tervrajz, akkor először a lemért felületet és a lapok méretét hasonlítsuk össze. Aljzat burkolásnál vagy falak burkolásánál törekedjünk a szélek és sarkok esztétikus kialakításaira például egyforma szélességűre faragott elemek alkalmazásával. Tervezzük meg a díszcsíkok és bordűrök pontos helyét.

3. Támpontok: ahhoz, hogy a felragasztás tökéletes legyen viszonyítási pontokra van szükségünk. Oldalfal esetén ez egy pontos vízszintes vonal, aljzat burkolásánál pedig egy un. kitengelyezést kell csinálnunk, aminek alapján megkapjuk a derékszögeket. Induláshoz mindenképp szükséges lesz egy egyenes vonal, amit később a leragasztott csempék mint viszonyítási pontok fognak szolgálni. Ha ebben elcsúszás van akkor az egész munkánk kárba mehet, vagy nem kapunk szép végeredményt.

4. Ragasztás: manapság rengeteg jó poralapú ragasztó kapható, amely járólapokhoz és csempéket kiváló megoldás. Ehhez csak vizet kell hozzáadnunk és kezdhető is a burkolás. Tanácsoljuk a falfelülettel kezdeni a ragasztást. A bekevert ragasztót egyenletes vastagságban, fogazott glettvassal kell felhordani a felületre, majd a lapokat enyhe nyomogatással és ütögetéssel tudjuk a helyükre igazítani. A fugakereszt használatával tudjuk a fugaszélességet tartani. A sarkok és szélek esetében figyeljünk a pontos szabásra. A burkolatok ragasztásánál a vízszintes irányát vízmértékkel tudjuk folyamatosan ellenőrizni. A függő segít, hogy a lapok egy síkba kerüljenek. Fontos, hogy a keverési arányokat és előírásokat mindig tartsuk be, melyeket a zacskókon feltüntetnek.

5. Fugázás: a fugázást csak akkor lehet elkezdeni, ha a ragasztó teljesen megszárad. Szedjük ki a fugakereszteket majd tisztítsuk meg a lapokat. A zsákon előírt mennyiségű vízzel keverjük be majd egy gumizó segítségével bedolgozzuk a fugákba. Az előírt száradási idő után vízzel lemossuk majd száraz ronggyal áttörüljük. A fuga másnapra keményedik ki véglegesen.

Generálkivitelező

Burkolás menete

Post navigation