Kávébab
Kávészemek

A kávé szó jelentésére több magyarázatot is találni az Interneten. Az egyik szerint az elnevezés egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, ahonnan a kávét a kereskedők Jemenbe szállították. A másik szerint az arab “kahwa” szóból, ami eredetileg bort jelentett, és csak később vették át a megnevezést a fekete italra is. A magyar nyelvben a mi kávé szavunk is ebből az arab szóból eredeztethető, ami a 16. században már az egész arab világban a főzött, élénkítő hatású italt jelentette.

A világon az egyik legismertebb növény a kávé, a belőle készült ital pedig a legnépszerűbb élvezeti cikk a földkerekségen. A kávécserje feldolgozott magja a kávébab kerül hasznosításra, amelyből az elkészített kesernyés ízű nedű maga a kávé.  Élénkítő hatású ital fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik koffeinmentes kávé is, így az erre érzékenyek vagy akik a koffein káros mellékhatásait szeretnék kiküszöbölni is élvezhetik ezt az italt.

A kávészemek szüretelését mindig kézzel végzik, és csak a piros, érett magokat szedik le. Mivel a kávébogyó nem nagyon tárolható, azonnal elkezdik a szemeket tisztítani és érlelni. A termőhelytől függően száraz és nedves eljárást különböztetünk meg. Ahol a napsütéses órák száma sok, ott a magokat akár négy hétig is kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. A hántolás költségét megspórolandó bizonyos országokban pl. Vietnamban és az Elefántcsontparton is vermekbe elföldelik a magokat, majd a következő évben kiássák és átmossák. Ahol az időjárás csapadékosabb, ott nedves eljárással dolgozzák fel a kávészemeket. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel választják el egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák. Ezután 10-14 napig szárítják. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután kerül csak sor a szállításra. A feldolgozás utolsó fázisa maga a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Mindezek utána derül csak ki, hogy milyen minőségű lett a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal fog rendelkezni.

És ha már azt hisszük, hogy mindent tudunk a kávé történetéről, akkor nagyot fogunk csalódni, ha beiratkozunk egy barista tanfolyamra ahol igazán profik vezetnek be a kávék világába és kávékészítés rejtelmeibe.

A kávé története
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük