Ilyenkor tavasszal indulnak a különböző kerti munkálatok és felújítások. Ebben a cikkünkben a kisebb területek betonozáshoz szeretnénk ötletet adni.

Talán most azt gondolod, hogy a betonozás bizony bonyolult hiszen pontosan tudni kell mennyi cementre, homokra, sóderre lesz szükséged. Az is eszedbe juthat, hogy a betonkeverő nélkül nem is tudod elkezdeni a munkát. Tévedsz, ma már vásárolhatsz kész betont!

Betonozás – kész beton segítségével

Igen ma már értékesítenek olyan kész betont, amelyik megfelelő arányban tartalmazza az összes száraz alapanyagot, neked csupán egyetlen dolgod van a víz hozzáadása. Szerencsére a zsák tartalmaz minden szükséges információt ami ahhoz kell, hogy megfelelő állagúra sikerüljön a bekeverés.

De mielőtt még elkezdenéd a munkát szükséged lesz egy két dologra. Talicskát, vödröt, lapátot, öntöző kannát, néhány lécet, kőműves kanalat szerezz be. Ha ez megvan kezdheted is a munkát.

Először is tisztítsd meg a területet, ha korábban még nem volt beton a talajon, akkor azt érdemes megfelelően elegyengetni. Ha viszont csak egy kis részt szeretnél kijavítani akkor nézd meg, hogy az milyen állapotban van. Hiszen nem mindegy, hogy kisebb területek javítására van szükség, vagy az egész járda használhatatlan állapotban van. Ha teljesen rossz a járdád, akkor először is szedd fel a betont. Majd mérd meg a helyszínt, ha szükséges akkor áss egy 7-8 cm-mély gödröt. Ezután jelöld ki a területet, rögzíts le a léceket a széleire, hiszen így tudod megakadályozni azt, hogy a beton szétterüljön. Ha kijelölted a területet, akkor foglalkozhatsz a betonozással.

Először is a talicskában vagy kevesebb mennyiség esetén egy vödörbe keverd össze a vizet a kész alapanyaggal, majd öntsd ki a kijelölt területre. Figyelj a szélekre, használd a kézügyességed és a kőműves kanalat. Figyelj mert a beton gyorsan megköt! Ha nem vagy magadban biztos a legjobb, ha egy olyan ismerősöddel együtt csinálod, akinek már van tapasztalata. Ha mindennel elkészültél fontos, hogy ne feledkezz meg a beton folyamatos nedvesen tartásáról sem. Elő a slag és az időjárás függvényében legalább félóránként locsoljuk.

Ami még fontos, hogy pár nap kell ahhoz, hogy megfelelően megkössön a beton. Addig viszont ügyelj arra, hogy még véletlenül se lépj rá. Ha van kutyátok, akkor jó ha pár napra elzárod a területtől.

Betonozás

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük