A szájmaszk viselése a mindennapok részévé vált és már-már az szúr szemet, ha valaki nem viseli publikus helyen. A maszkok bizonyítottan hatékony eszközök a betegségek, jelen esetben a koronavírus terjedésének csökkentésében, ezért mindenkit a maszkviselésre szeretnék ösztönözni. Azonban a szájmaszk rendszeres alkalmazása sokaknál bőrproblémát okoz. Ez a maszkok egyik mellékhatása, egyesek kiszáradt bőrt, mások pedig újdonságnak számító pattanásokat tapasztalnak. A szájmaszk okozta pattanásokat a köznyelv maszkne szóra keresztelte és egyre többünket érint napjainkban.

A maszk okozta pattanások és bőrirritáció azért alakul ki, mert megsérül a bőr barrierje, vagyis védekező funkciója, így a bőr mélyebb rétegeibe juthatnak kórokozók, irritáló anyagok. Leginkább a maszk és a bőrfelszín dörzsölődése okozhat gondot, de a kilélegzett meleg, párás levegő is ideális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásához. A bőrgát sérülése következtében az arcbőrön található mikróbák, allergének az arcbőr mélyebb rétegeibe juthatnak és irritációt, gyulladást okoznak.

A maszkne szerencsére megelőzhető és könnyedén kezelhető, mindössze néhány arcápolási tippet szükséges megfogadni. Ebben az időszakban különösen fontos az egészséges bőr megőrzése és ápolása. Érdemes szünetet tartani a sminkelésben, ha szájmaszkot hord az ember, ezek a kozmetikumok ugyanis garantált irritációt okoznak a maszk alatt. Eldobható maszk használata esetén nem ajánlott újra használni azt, textil védőmaszk esetén pedig gondoskodni kell a rendszeres és alapos tisztításáról.

További tippek a maszkne megelőzéséről és kezeléséről a Minji cosmetics blogban olvasható.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Maszkne, azaz a szájmaszk okozta akne
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük