sötétített ablak engedély

Napjainkban egyre többen szeretnék, ha az autójuk kitűnnek a tömegből és lenne benne egy kis egyediség. Az ablakok sötétítésével ezek mellett egy kis titokzatosságot is bele lehet csempészni az autóba. Sokszor lehet még előnyös is, ha nem látnak be az autó hátuljába.

Sokan vágynak sötétített ablakokra, de csak kevesen tudják pontosan milyen engedélyek és milyen feltételeknek kell megfelelni.

Az otthoni ablak sötétítéssel az a baj, hogy hiába van hozzá tehetséged és rendeled be a megfelelő minőségű fóliát és a szabályokat betartva teszed fel az ablakaidra, nem fogsz rendelkezni a megfelelő engedélyekkel, mert ma már ez is tuningolásnak számít.

Ahhoz, hogy az autód a műszakin át menjen és a rendőr ne vegye el a forgalmidat a sötétített ablakokról műbizonylat szükséges, melyet az a cég állít ki aki a fóliázást az autódon elvégezte. A cégnek ezeket a feltételek kell be tartani sötétíttetésnél:

  1. A “B” oszlop mögötti üvegek (hátsó oldalsó, hátsó szélvédő) csak érvényes “H” minősítő jellel rendelkező anyaggal fóliázhatók, a fényáteresztéstől függetlenül.
  2. A vezető üléssor melletti üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes “H” minősítő jellel, de összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 70 %-nál (AU 75, SCL).
  3. Az első szélvédő esetében, kivéve a lehajtott napellenzők által takart felület (ahova sötétítő csík szerelhető), is fóliázható, érvényes “H”  jellel rendelkező anyaggal, ha összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 75 %-nál (SCL).

Ha a cég nem tartotta be az előírt szabályokat vagy nem rendelkezel műbizonylattal, mert az ablak sötétítés otthon történt, akkor a műszakiról haza fogják küldeni az autódat akármilyen szép állapotban is van.

De vannak olyanok, akik nem a sötétítés miatt tettetnek fel fóliát az ablakikra, hanem a védelem miatt, mert baleset esetén a fóliázott ablak nem fog millió darabra robbanva az utastérbe hullani. Vannak kifejezetten biztonsági fóliák is, melyek nagyságrendekkel erősítik meg egy üveg ellenálló képességét.

Hogyan szerezzünk sötétített ablak engedélyt?
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük