Ahhoz, hogy a saját kocsijainkkal mindig biztonságosan tudjunk közlekedni, a haszongépjárművekkel megfelelően tudjunk munkát végezni fontos, hogy minden alkatrész tökéletesen működjön. Ezért rendszeresen kell szervizbe vinni minden járművet, ahol teljesen átvizsgálják és gondoskodnak a futómű beállításról is.

Miért van szükség a futómű beállításra?

A futómű gyakran elmozdulhat az eredeti helyéről. Okozhatja ezt egy baleset, vagy egy ütközés a járdaszegélyhez, de egy kátyún történő gyors áthaladás is. Ezen kívül a futómű állapota befolyásolja az autó egyéb alkatrészeinek használhatóságát. A futómű beállítással optimalizálható az üzemanyag fogyasztása, mérsékelhető a gumiabroncsok igénybevétele ami az utazást is kényelmesebbé teszi.

Milyen egyéb esetekben indokolják a gépjármű futómű beállítását?

Ha mindig kiváló utakon, koccanások és balesetek elkerülésével haladsz, akkor is szükség lehet a futómű beállításra. Például, ha a vezetés közben azt tapasztalod, hogy az autó egyértelműen egy jól meghatározott irányba tart, vagy úgy érzed, hogy a kocsidat jóval nehezebben tudod kormányozni, mint korábban szoktad. Ezen kívül futómű beállításra van szükség akkor is, ha úgy látod, hogy a kormánykerék elmozdult középről az ideális helyéről, de észreveheted azt is, hogy a gumik nem egyformán kopnak.

Hogyan történik a futómű beállítás?

A futómű beállítás rövid ideig tart, a kiigazításához csupán fél órára van szükség. De minden esetben érdemes szakszervizbe vinni a gépjárművet.
A szervizben az első és a hátsó futóműveket is ellenőrzik. Beállítják a kerekek szögeit és dőlésszöget. Megnézik a kerekek irányát és a összetartását is. Minden esetben figyelembe veszik a gépjármű típusát és a gyártó által meghatározott adatokhoz igazítják a futóművet.

Futómű beállítás
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük