A tiszta energia irányába vezető út alapját a napelemek képezik, melyekhez elengedhetetlen eszköz az inverter. Napjainkban már szinte mindenki tisztában van a technológia előnyeivel, ami nem véletlen, hiszen fenntarthatóság és megtérülés szempontjából is kiváló.

Amikor napelemes rendszert telepítünk otthonunkba vagy vállalkozásunkba, az inverter kiválasztása elengedhetetlen lépés, mivel ez az eszköz alakítja át a napelemek által termelt egyenáramot (DC) az otthoni elektromos hálózatban vagy berendezésekben használható váltakozó árammá (AC). Az inverter megválasztása során célszerű figyelembe venni pár szempontot, hogy a rendszer hatékonyan és megbízhatóan működjön hosszútávon.

A piac különböző típusú invertereket kínál, rendelkezésre áll szigetüzemű, rácsos és hibrid típusú is. A szigetüzemű inverterek ideálisak azokon a helyeken, ahol nincs hálózati áramellátás, míg a rácsos invertereket akkor használjuk, amikor a napelemes rendszert a közüzemi hálózatra is rá szeretnénk kötni. A hibrid inverterek pedig mindkét funkciót képesek ellátni, így nagyobb rugalmasságot biztosítanak.

Lényeges szempont az inverter kapacitása is.

Okvetlen vegyük számításba, hogy a túl nagy kapacitású inverter feleslegesen növelheti a költségeket. Az ideális kapacitás kiszámításához nem árt ismerni a napelemek összteljesítményét és gondoljunk a rendszer potenciális bővítésére is.

Az inverter hatékonysága is kritikus tényező

Egy magas hatékonyságú inverter kevesebb energiát veszít átalakítás során, így több elektromos energiát lehet hasznosítani. Fontos továbbá az inverter tartóssága és megbízhatósága, a kiváló minőségű anyagokból készült típusúak hosszabb élettartamot ígérnek. Érdemes olyan gyártókat választani, akik megbízható garanciális feltételeket kínálnak.

Bizonyos modern inverterek beépített monitorozási és vezérlési funkciókkal rendelkeznek, amelyek által a felhasználók nyomon követhetik és optimalizálhatják a napelemes rendszer teljesítményét.

Az inverter beszerzése tehát komplex döntés, ami több tényezőtől függ. Az ideális inverter teljes mértékben illeszkedik a rendszer teljesítményéhez, valamint hosszú távon is megbízható, hatékony működést biztosít, miközben lehetőséget ad a rendszer monitorozására is.

Milyen típusú inverter ideális a háztartásokba és ipari felhasználásra egyaránt?

A KAC50DP/BC100DE invertert valódi mindentudóként tartják számon, ami ipari felhasználásra is alkalmas. Méretének köszönhetően nem foglal el sok helyet, mindössze 1,1×1,1-es területet igényel. Magassága 2,4 méter, ráadásul kültéren is megállja a helyét. Az eszköz távvezérléssel is felügyelhető, IP65-ös kialakításának köszönhetően pedig ellenálló a szélsőséges időjárási viszontagságokkal szemben, de még a víz vagy a por sem tud benne kárt tenni.

A KAC50DP/BC100DE telepítése sem tart sokáig, 3 óra alatt gond nélkül elvégezhető, ez köszönhető annak, hogy a modulokat már gyárilag előre szerelt állapotban adják. Amikor az inverter a végleges helyére került, csupán a kábeleket szükséges csatlakoztatni.

Inverter megválasztása okosan!
Értékelés:

Post navigation