mosogató dugulás

mosogatóA dugulás elég gyakori probléma a háztartásokban. A wc és mosogató dugulását leggyakrabban az ételmaradékok szakszerűtlen kezelése okozza. Főleg a mosogató lefolyóját szokta érinteni a probléma, ugyanis óhatatlanul sok zsír és ételmaradék távozik ezen keresztül, amik eltömítik a csöveket.

A wc csövének átmérője sem képes minket sokszor megvédeni minden dugulástól, a mosogató kisebb csövéről már nem is beszélve, ahol a csőben már egy csontdarab elakadása is eredményezhet idővel komoly dugulást. A mosogatószűrő használata igen fontos, de sajnos ez sem véd meg minket az olajos, zsíros dolgoktól, melyek könnyedén képesek megtapadni a csövek falán.

Hogyan jön létre a dugulás?

Mindenki aki öntött már zsírosabb ételmaradékot a wc-be tapasztalta, hogy a zsírok még öblítés után is a csésze falára tapadva maradnak és csak a wc kefe és egy kis vegyszer használatával tudja újra tisztává varázsolni azt. Először a kisebb darabok tapadnak meg a zsíros lerakodásokban a csőben, majd az egyre nagyobbak és ahogy nő a “dugó”, úgy csökken a cső áteresztő képessége és a víz áramlási sebessége, ami ahhoz vezet hogy egyre több szennyeződés felhalmozódására, majd dugulásra lehet számítani. A zsír, vagy olaj semmilyen lefolyónak nem tesz jót, viszont, ha már mindenféleképpen a wc-be öntjük a maradék ételt, akkor legalább egy kevés ecetet öntsünk utána, ami feloldja a zsírt. Ha van konyhamalacunk akkor az is jó alternatíva lehet a maradék ételek eltüntetésére, de ne essünk abba a hibába, hogy mindent szeretnénk letolni a torkán! A konyhamalac szintén eldugulhat ha nem megfelelően használják! Sőt, könnyen tönkre is lehet tenni nem beleillő dolgokkal. Enyhébb dugulások elhárításával természetesen megpróbálkozhatunk mi magunk is, mellyel pénzt spórolhatunk meg.

A dugulás elhárítása

Az első és kézenfekvő módszer dugulás esetén a pumpa használata. Ez akkor hatékony, ha vizet engedünk a mosogatóba, majd a pumpát a lefolyóra nyomva vákuumot képzünk, majd a pumpát fel-le mozgatjuk. Ha a dugulás nem túl makacs, ettől elmozdul, és ha szerencsénk van a víz magával tudja vinni a csőben és a probléma már el is tűnt. A mosogató dugulásának megszüntetésével próbálkozhatunk házi szerekkel is (pl. ecet), ha ez nem vezet eredményre akkor ott vannak még a vegyszerek (pl. Mr Muscle). Viszont ha ezek egyike sem volt célravezető, inkább bízzuk duguláselhárító szakemberre a dolgot! Vegyszerek esetében soha ne keverjünk össze egyszerre többfélét, mert annak belégzése ártalmas lehet az egészségünkre nézve, sőt a különböző anyagok összekeveredve még növelhetik is a csőben kialakult akadályt ahelyett, hogy megszüntetnék. Ha van otthon csőgörény, vagy tudunk szerezni, akkor azt is bevethetjük, de ha nem hívjunk szakembert aki segítségével végre megszabadulhatunk a bosszantó problémától.

Háztartási dugulás

Post navigation